Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

Банките избират блокчейн

01 февруари 2017, 1151 прочитания

Финансовите институции внедряват комерсиални решения базирани на технологията блокчейн доста по-бързо отколкото се очакваше – това показват резултатите от две проучвания, проведени от IBM в 200 организации от финансовия сектор.  

Blockchain, блокчейн

15% от банките и 14% от компаниите развиващи дейност свързана с финансови пазари планират да внедрят цялостни блокчейн решения още през 2017 г., а 65% от банките планират да включат блокчейн в работна експлоатация през следващите 3 години. 
Около 70% от пионерите във въвеждането на блокчейн фокусират усилията си в 4 области: клиринг и плащания, плащания на едро, пускане на ценни книжа и контролни данни (reference data). 
Интересен резултат от проучванията е това, че не стартъпи, а крупни банки с над 100 хил. служители, са сред първите потребители на блокчейн. 77% от тях работят с физически лица. 
В банките се надяват, че блокчейн ще повлияе на контролните данни (това посочват 83% от анкетираните), на плащанията на дребно (80%) и на потребителските кредити (79%).
Що се отнася до бизнес възможностите, които възникват благодарение на блокчейн, в 80% от банките виждат най-значителни перспективи в областта на разплащанията по търговски сделки, корпоративното кредитиране и монетизацията на контролни данни. 
Сред основните бариери, които пречат на внедряването на блокчейн анкетираните посочват нормативни ограничения (56%), недостатъчно зрелите технологии (54%) и липсата на очевидна възвръщаемост (52%). 

Бизнес, базиран на блокчейн

Тази технология напоследък се посочва от много анализатори като поредната революция при обработването на трансакции. Най-общо блокчейн е разпределена база данни, или „сървър, удостоверяващ времето” (timestamp server). Всеки блок във веригата съдържа набор от трансакции с отбелязано време за тяхното извършване и хеш на предишния блок, изпълняващ ролята на свързващо звено. Благодарение на това, че всеки „печат” за време е свързан с предишния с помощта на хеша, се образува верига. Всяка нова трансакция трябва да бъде автентифицирана в разпределената мрежа от компютри, формиращи блокчейна (веригата от блокове), преди тя да формира следващ блок във веригата.

Накратко, блокчейн осигурява неизменен общ поглед към всички трансакции между ангажираните страни и те могат незабавно да предприемат действия за извършване на трансакция, уверени в това, че регистрираната информация не може да се променя. По този начин обменът на каквито и да е ценности може да се случва за минути вместо за дни. В допълнение блокчейн приложенията могат да освободят кеш, да намалят разходите за извършване на трансакция и да ускорят бизнес процесите. Засега технологията все още не е достигнала високо ниво на зрялост, но е факт, че привлича все повече интерес и инвестиции.

Според прогнозите на Gartner към 2020 г. блокчейн ще бъде пазар на стойност $10 млрд.

Четете още:

7 крупни европейски банки създават блокчейн платформа

Как блокчейн променя финансите и бизнеса

Кога цифровите пари ще заменят традиционните

Barclays Bank изпълни първият в света превод по блокчейн

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов