Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

4 финансови правила на инвеститорите-шахматисти

20 януари 2017, 1028 прочитания

Шахът е игра, развиваща логическото мислене. Успехът в битката на шахматната дъска зависи от умението хладнокръвно да предвиждате своите действия с няколко хода напред. Затова не е изненадващо, че добрите шахматисти са успешни и в сферата на инвестициите. 

 

мениджмънт

“Някои правила от шахматната игра си струва да бъдат спазвани в света на финансите”, твърди в интервю на сайта rambler.ru Георгий Нагибин, зам. президент на Руската федерация по шахмат и успешен частен инвеститор. Ето какви са съветите на Нагибин: 

 
Правило № 1: Прави това, което другите не правят

Едно от качествата на успешния шахматист е нестандартното мислене. 
Ако предприемете ход, който противникът не очаква, можете да победите. В живота, хората също искат да бъдат победители – т.е. да постигнат висок социален статус, материално благополучие и т.н.  
В същото време, повечето хора не мислят за дългосрочни инвестиции, а в същото време активно харчат пари за развлечения и дори за вредни навици (например пушене). Част от хората имат спестявания в банката, за които получават незначителна лихва. Под 1% от хората инвестират пари в инструменти, които осигуряват висока доходност. Ето това са хората, който не правят нещата, характерни за всички останали и имат по-високи шансове да бъдат победители.   
 
Правило № 2: Винаги е необходим план за действие
 
В играта на шах най-важна е стратегията. 
 
По-добре да играете, следвайки лош план, отколкото да нямате план изобщо. Това научават младите шахматисти още в най-ранна възраст. Това правило трябва да се спазва и при инвестициите. Винаги трябва да имате стратегия и ясен план за действие. Трябва да бъдете готови за различни варианти по които могат да се развият събитията. За всеки случай трябва да имате готов ход – за случая, когато всичко се развива добре, инвестициите носят приходи, а перспективите са безоблачни, както и за случая, когато всичко върви зле и риска да загубите инвестициите си е голям. 
 
Правило № 3: Не носете всички яйца в една кошница
 
Диверсификацията, т.е. разпределянето на капитала в различни инвестиционни инструменти – е основен елемент от стратегията на всеки инвеститор. Такъв подход към инвестициите намалява съществено риска.  
При диверсификацията на портфейла си струва да спазвате следното правило: най-голяма част от инвестициите трябва да насочите към нискорискови активи (това са т.нар. “пари за черни дни”, които са необходими за непредвидени разходи).   
Образно казано, ако приходите ви са 3000 лв на месец, натрупайте първоначално 30 хил. в депозит. 
Един от най-популярните начини за инвестиране са вложенията в недвижима собственост и даването и под наем. Много експерти препоръчват и инвестиране в комерсиална недвижима собственост – такава инвестиция носи по-високи доходи, но и прагът за навлизане на този пазар е по-висок. 
Все пак, не трябва да инвестирате в недвижима собственост сумата, която сте заделили “за черни дни”. Но след като сте се подсигурили за непредвидени случаи, може да обмислите инвестиции в по-рискови, но и по-доходни активи. 
А за да се предпазите от колебанията на валутния пазар, може да разпределите спестяванията си в 2-3 различни валути. 
 
Правило № 4: Ако ресурсите ви са ограничени, участвайте в колективни инвестиционни проекти
Комерсиалната недвижима собственост е един от приоритетните нискорискови активи. Но, както стана дума, прагът за влизане в този пазар е висок. Например един добър търговски обект струва около $1 млн. Ясно е, че тази сума е непосилна за повечето частни инвеститори. Все по-популярни стават обаче платформите за т.нар. краудфъндинг (колективно финансиране). Присъединявайки се към колективна инвестиция в такава платформа, прагът за навлизане в пазара намалява (например от $1 млн на $0,3 млн.). Тези възможностите за високодоходни инвестиции от по-малки суми не трябва да се пренебрегват. 
 
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов