Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

Защо способни сътрудници напускат компанията дори ако обичат работа си

Преди да завоюва пазара, всяка компания трябва да спечели хора, които да работят за нея

13 януари 2017, 1115 прочитания

Напускането на способен сътрудник е проблем. Налага се да губим време и пари за търсене, адаптация и обучение на нов служител. И няма гаранция, че той ще се превърне в ефективен работник и ще остане дълго в компанията. Освен това, докато намерим вдъхващ надежди кандидат, други служители ще бъдат натоварени допълнително с ангажиментите на напусналия колега. 

 

HR

Понякога хората напускат по обективни причини, върху които няма как да повлияем – например сътрудникът се премества в друг град или получава изключително изгодно предложение. В тези случаи няма какво да се направи. В други случаи обаче хората напускат защото нещо не им харесва. Ето кои са най-честите причини да загубите ценен член на вашия екип, дори ако той много харесва работата си, според Лоли Даскал (Lolly Daskal), основателка на консултантската компания Leading From Within, базирана в Санта Барбара, Калифорния. 

 
1: Всеки ден едно и също 
Хората не харесват рутината. Те не искат да ходят на едно и също място и да правят едно и също нещо всеки ден в продължение на много години. За тях е важно да чувстват, че напредват и се развиват в професията. Ако в компанията няма възможности за кариерен ръст или ако системата работи зле, служителите ще търсят развитие на друго място. А докато търсят по-добри възможности за себе си, те са обхванати от скука, недоволство и досада, което се отразява негативно на ефективността и на “бойния дух” на екипа. 

 
2. Прекалено много работа
Във всеки бизнес понякога се случват периоди, в които трябва да се работи извънредно, но нищо на води до толкова бързо прегаряне на сътрудниците, колкото постоянното извънредно натоварване. 
Обикновено мениджърите натоварват най-много именно най-добрите сътрудници – най-способните, най-лоялните и най-надеждните. Но ако обемът на работата постоянно е огромен, а това не води до повишение на длъжността и заплатата, хората чувстват, че с тях се отнасят нечестно и че ги използват. И те са прави – на тяхно място вие ще чувствате същото. 

 
3. Мъгляви перспективи
Нищо не може да “изкара от релси” човека така, както амбициозните планове за развитие на компанията, които не предвиждат бонуси за сътрудниците. Едва ли талантлив човек би искал да хаби своето време и сили безцелно. Хората не искат да работят напразно. 

 
4. Компанията мисли само за печалбите, а хората нямат значение
Ако организацията демонстрира такова отношение, способните сътрудници ще си отидат, а ще останат само тези, на които не достига воля и талант за да си намерят по-добро място за труд. Ефективността на работата ще намалява, настроението в екипа ще се влошава, дисциплината ще започне да куца. Разбира се, такива неща като печалбата, обема на производство и удовлетвореността на акционерите са важни. Но не трябва да се забравя, че в крайна сметка успехът на компанията зависи от тези, които вършат работата. 

 
5. Няма поощрения
Дори най-всеотдайните сътрудници искат да получават признание и възнаграждение за добре свършената работа. Такава е човешката природа. Ако не поощрявате сътрудниците, не ги мотивирате да работят добре и пропускате най-добрия начин да повишите ефективността на бизнеса. Дори ако не разполагате с бюджет, който да ви позволи да увеличите заплатите или да изплатите бонуси, съществуват много нескъпи или дори безплатни начини за поощрение – най-малкото бихте могли да кажете няколко думи за благодарност.  Ако хората не чувстват, че усилията им се ценят, те няма да се стараят. 

 
6. Лъжи
Ако даден мениджър постъпва неетично с доставчиците, лъже акционерите или клиентите и не държи на обещанията си, в компанията ще останат само също толкова безпринципни и лъжливи сътрудници. Това не са хората, с които може да се постигне успех в дългосрочна перспектива. 

 
7. Строга йерархия
Всяка организация трябва да има структура и ръководство, но строгата йерархия поражда недоволство у сътрудниците. А кой би бил щастлив, ако неговите идеи се игнорират, ако не му е позволено да взема самостоятелни решения и ако трябва да съобразява общуването си с колегите с техните длъжности, а не с техните знания и опит.    

 
В крайна сметка, причината за напускането на ценни сътрудници обикновено не е в компанията, а в нейния ръководител. Ако вашите служители напускат, задайте си въпроса коя от изброените 7 ситуации е налице във вашата компания.  
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов