Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

Какви качества трябва да развива бъдещият CFO

24 ноември 2016, 598 прочитания

остави коментар

Оценката на личностните качества и компетенции има важно значение при назначаването на работа на всеки сътрудник. А когато става дума за ръководна позиция, в частност за финансов директор, значението на тази оценка нараства няколко пъти, тъй като цената на грешките може да бъде много висока. 

Например, в една крупна компания бе назначен нов финансов директор, като неговата първа задача бе да внедри система за бюджетиране. Той започна работа по проекта, но действаше доста директивно – предимно поставяше задачи на другите мениджъри. На тях изглежда не им хареса да бъдат командвани и започнаха да сaботират нововъведенията. 
В продължение на половин година компанията не само не внедри система за бюджетиране, но започна да изостава и в други области, тъй като конфликтът бе пренесен и в тях. Оказа се, че отчетите се подготвят все по-бавно, че производителността спада докато времето се пилее в корпоративни войни. 
Накрая се наложи да бъдат привлечени външни консултанти, които разработиха мерки за нормализация на ситуацията и успяха да върнат компанията в първоначалното и състояние. 
В крайна сметка, основната грешка, довела до нежеланите последици в тази компания се свежда до това, че на позицията финансов директор е бил назначен ръководител със слабо развити умения за влияние. Използвайки директивен стил на влияние, без да почувства корпоративната култура, без да изгради отношения с останалите мениджъри и да се интегрира в екипа, новият CFO не би могъл да реализира успешно никакъв проект.

 
Как могат да бъдат избегнати подобни грешки? 
Според експерти от консултантската компания RQLab, ключът към правилния избор на ръководител на финансовата функция е в това, да се обърне максимално внимание на оценката на няколко качества. 
Не е тайна, че на събеседване всеки кандидат се стреми да се представи в най-добра светлина. Задачата на ръководителя, провеждащ събеседването обаче е да оцени тези компетенции, които кандидатът действително притежава. 

стратегическо мислене

Ключови компетенции 
Нека напомним, че финансовият директор, управлявайки финансите, разработва или приема да поддържа изградения финансов модел на компанията. Това включва финансовата схема за работа на компанията, системата за счетоводство, политиките за данъчно облагане, системата за отчетност, бюджетирането и други елементи на финансовото управление. 
За да се справя успешно с всичко изброено, кандидатът трябва да притежава следните ключови качества: 
- стратегическо мислене
- системно мислене
- ориентация към резултати
- мениджърски умения
- влияние
Разбира се, списъкът от желани качества може да бъде продължен, но изброените са най-важни. Как обаче да определим, дали кандидатът притежава необходимите качества? Как да проведем събеседването така, че да разберем дали определена компетентност е достатъчно развита у даден човек или той просто се стреми да покаже, че я има?  

 
Стратегическо мислене
Една от основните задачи на CFO е да обмисля дългосрочната финансова политика, отчитайки промените в пазара и влиянието на по-широк контекст, включително международните събития. Той трябва да управлява финансовите рискове, да прогнозира и взема решения.  
За да оцените стратегическото мислене на кaндидата може да поискате неговото мнение например за това, какво ще се случи ако цената на нефта се повиши или понижи. Подходящият кандидат би трябвало да опише как такава промяна ще се отрази на икономиката в глобален мащаб и на икономиката на конкретната компания. Той би трябвало да формулира аргументирани сценарии за развитието на събитията, да посочи моментите, в които трябва да бъдат вземани решения, да каже, какво би предприел в подобна ситуация за да съхрани капиталите на компанията – дали би инвестирал в ценни книжа или би предложил друг вариант за реагиране. 
Разбира се, ако задава подобни въпроси интервюиращият трябва да е запознат предварително с “правилните отговори”. 
В допълнение, за да се убедите в умението на кандидата да мисли стратегически може да му зададете и някои от следните въпроси:
- По какъв начин синхронизира стратегическите цели на компанията с промените в пазара и в икономическата среда?
- Как преди години е избрал, в кой университет да се запише?
- Как е избрал първата си работа, а също втората, третата и т.н.? 
- Какво би препоръчал на свой познат, който разполага с известна сума и иска да я инвестира? 

 
Системно мислене
Такова мислене е необходимо за да се разбира цялостната картина в дадена ситуация, да се разбира това, как определени фактори влияят на цялостната картина. 
Подходящият кандидат за позицията CFO би трябвали да може да опише систематизирано финансовото положение на организацията, нейните перспективи, кога и какви заплахи я очакват, по какви признаци заплахите могат да бъдат разпознати предварително и как трябва да се реагира. 
За да установите дали кандидатът притежава това качество може да го помолите да разкаже за няколко ситуации от своя опит, при които се е налагало той да взема сложни решения. 

 
Ориентация към резултати
Финансовият директор трябва да осигури максимално ефективно използване на ресурсите. Той (тя) трябва да открива възможности за намаляване на разходите и за по-ефективно използване на средствата, както и да предлага нови финансови инструменти за тяхното съхраняване и умножаване.    
За да проверите компетентността на кандидата в тази сфера можете да го помолите да разкаже как е решавал подобни задачи. Например, как е използвал средства, които са се оказали свободни за даден период? Как кандидатът управлява личните си финанси? Използва ли инструменти за лично финансово планиране? 

 
Мениджърски умения
Финансовият директор трябва да бъде добър ръководител – да умее да поставя задачи, стриктно да контролира тяхното изпълнение, да планира добре, да умее да развива служителите си. Той трябва да може да координира функциите на няколко подразделения, да умее да делегира. 
Можете да проверите дали кандидатът притежава тези качества със следните въпроси: “Какви задачи поставихте на своите сътрудници през изминалата седмица? Какви са възможните рискове при изпълнението им? Къде считате, че е необходимо да се намесите? Разкажете за вашия най-добър и най-лош служител? Как работите с тези служители? Какво делегирате и какво не? Налагало ли ви се е да обучавате служители – ако да, как?”.
Тук, както и при проучването на другите компетенции, трябва да се доверявате на реални примери от опита на кандидата, а не на общи отговори. 

 
Влияние
Това е много важно умение. Финансовият директор трябва да бъде в състояние да обсъжда открито всякакви важни въпроси, включително конфликтни и неприятни, както и да умее да създава атмосфера на доброжелателност при общуването с колегите си. Той трябва да може да работи ефективно в екип, да изгражда конструктивни взаимоотношения и доверие между мениджърите в компанията. 
За да се уверите дали притежава тези качества, помолете кандидата да разкаже за 2-3 конфликтни ситуации, възникнали между мениджъри в неговата компания и какво е предприел той за разрешаването на конфликта. Анализирайки отговорите, обърнете внимание дали кандидатът сам е вземал решения или някой друг е вземал решения вместо него.  

 
В заключение
За да оцените правилно кандидатите за позицията CFO във вашата организация, анализирайте реалните ситуации от техния опит. Примерите за това, как са постъпили в различни предишни случаи позволяват да прогнозирате тяхното поведение доста точно.  

КОМЕНТАРИ

 
  
09:13, 21 декември 2016 # 1
NO AVATAR
It takes six hours to carve the wooden lasts used to create a pair of cheap christian louboutin shoes, each based on meticulous measurements of the customer’s foot. All Massaro lasts have been preserved since the beginning of the 20th century. There are 8,000 pairs, marked with the names of their owners.
The traditions of quality at the Parisian shoemaker Massaro, which has made http://www.replicadesignerhandbag.co.uk haute couture footwear since the 1950s, ought to sound familiar to aficionados of fine watchmaking. They are the same tenets espoused by most of the oldest and best makers in Switzerland. And today, when partnerships between cheap breitling watch brands and luxury car manufacturers have become ubiquitous and transparently commercial, the affinities between watchmakers and couture shoemakers are getting stronger as watch brands reach for new creative material.
 
  
05:20, 24 март 2017 # 2
NO AVATAR
http://www.michael-kors-outlet.us.org/, http://www.coachsoutletonline.in.net/, http://www.nba-shoes.com/, http://www.toms-outlets.us.com/, http://www.coachblackfriday.com/, http://www.instylers.us.org/, http://www.cheapjerseys.us.org/, http://www.pulseraspandora.com.es/, http://www.oakley--sunglasses.com.au/, http://chargers.nfljersey.us.com/, http://www.pandoracharms-canada.ca/, http://www.nike-huaraches.nl/, http://www.abercrombie-and-fitch.us.com/, http://www.thenorth-face.com.co/, http://www.woolrich-clearance.com/, http://www.cheapoakleyss.com/, http://www.pandorajewellery.com.au/, http://bulls.nba-jersey.com/, http://titans.nfljersey.us.com/, http://www.airyeezy.us.com/, http://pelicans.nba-jersey.com/, http://www.long-champoutlet.com/, http://www.new-balance-schuhe.de/, http://www.calvin-kleins.in.net/, http://www.rosheruns.us/, http://www.longchamp-handbagsoutlet.us.com/, http://www.beatsbydre.com.co/, http://www.nikerosherun.us/, http://www.mcms-handbags.com/, http://www.raybanssunglasses.in.net/, http://www.michaelkors-bags.com.co/, http://www.raybans.org.es/, http://bills.nfljersey.us.com/, http://www.oakleysunglasses2017.com/, http://www.michael-kors-taschen.com.de/, http://www.raybans-outlet.cc/, http://www.true-religion.com.co/, http://www.barbour-jacketsoutlet.net/, http://www.nike-mercurial.in.net/, http://www.givenchy.in.net/, http://www.fendi-outlet.in.net/, http://www.zxcoachoutlet.com/, http://www.beats-by-dre.com.co/, http://www.thenorthface.com.de/, http://www.ralphlaurenonlineshop.de/, http://www.air-huarache.co.uk/, http://www.christian-louboutins.in.net/, http://www.ray-bans-sunglasses.net/, http://www.rosherun.co.uk/, http://www.ralphlauren-polos.com.co/, http://www.rolex-watches.us.com/, http://www.nikestore.com.de/, http://buccaneers.nfljersey.us.com/, http://www.adidas-shoes.cc/, http://www.ralphlauren-au.com/, http://www.mk-com.com/, http://seahawks.nfljersey.us.com/, http://nuggets.nba-jersey.com/, http://www.oakley.com.de/, http://www.toms--outlet.com.co/, http://bears.nfljersey.us.com/, http://www.michael-korsbags.org.uk/, http://www.tommy-hilfiger.in.net/, http://www.burberryonlineshop.de/, http://michaelkors.blackfriday.in.net/, http://www.michaelkorsoutletonline.net.co/, http://www.salvatoreferragamo.in.net/, http://www.womenclothes.in.net/, http://www.nike-air-max.com.se/, http://www.soccers-shoes.net/, http://www.nikefree-run.org.uk/, http://raptors.nba-jersey.com/, http://www.hugo-bossoutlet.com/, http://www.abercrombiehollister.nl/, http://www.rolex-watches.net.co/, http://www.prada.com.de/, http://www.swarovski-crystals.us.com/, http://www.michael-kors-australia.com.au/, http://www.nikeshoes.org.es/, http://www.tommyhilfiger.net.co/, http://www.ralphslaurenoutlet.us.com/, http://www.adidas-superstars.nl/, http://www.the-northfaces.net.co/, http://azcardinals.nfljersey.us.com/, http://bucks.nba-jersey.com/, http://www.tory-burch.us.org/, http://www.handbagsoutlet.in.net/, http://www.newbalance-shoes.org/, http://www.nike-max.fr/, http://clippers.nba-jersey.com/, http://www.hermesoutlet.shop/, http://trailblazers.nba-jersey.com/, http://www.abercrombie-andfitchs.com/, http://www.mcm-handbags.org/, http://www.nike-skor.com.se/, http://49ers.nfljersey.us.com/, http://www.nike-factorys.us/, http://www.michaeljordan.com.de/, http://packers.nfljersey.us.com/, http://www.nikeair-max.es/, http://www.adidassuper-star.de/, http://www.longchamp.com.de/, http://www.tory-burchsandals.in.net/, http://rayban.blackfriday.in.net/, http://www.giuseppezanotti.com.co/, http://www.hollisteronlineshop.com.de/, http://www.nfljersey.us.com/, http://www.burberry-outlets.org.uk/, http://www.barbour-jackets.us.com/, http://www.timberlandshoes.net.co/, http://www.puma-shoes.de/, http://www.air-maxschoenen.nl/, http://www.rayban-pas-cher.fr/, http://www.oakleys.org.es/, http://redskins.nfljersey.us.com/, http://www.katespadeoutlet.gb.net/, http://www.pandora.com.de/, http://www.nikefree-run.net/, http://www.toms-shoe.us.com/, http://www.newbalance-outlet.org/, http://www.reebok.com.de/, http://www.coachoutlet-online.com.co/, http://www.nikeairmaxnc.co.uk/, http://wizards.nba-jersey.com/, http://www.rayban-pascher.fr/, http://www.swarovski-online-shop.de/, http://www.cheapmichaelkors.us.org/, http://hornets.nba-jersey.com/, http://www.swarovskijewelrys.in.net/, http://www.barbours.us.com/, http://www.mcmbackpacks.in.net/, http://www.tomsshoes-outlet.us.com/, http://www.truereligion-outlet.com.co/, http://www.newoutletonlinemall.com/, http://www.ralph-laurenoutletonline.in.net/, http://www.co-aol.com/, http://colts.nfljersey.us.com/, http://www.jordan-shoes.com.co/, http://www.raybans-outlet.com.co/, http://www.the-northfacejackets.net.co/, http://www.tomsoutlet-online.net/, http://coach.blackfriday.in.net/, http://www.air-huaracheshoes.co.uk/, http://oakley.blackfriday.in.net/, http://www.lauren-ralphsoutlet.co.uk/, http://www.longchampoutlet.com.co/, http://www.hollisterclothingstore.org/, http://www.the-northface.ca/, http://www.montres-pascher.fr/, http://texans.nfljersey.us.com/, http://www.hollisters.us.com/, http://www.cheapreplica-watches.in.net/, http://www.hollister-clothing.in.net/, http://www.bcbg-dresses.com/, http://www.mcmhandbags.com.co/, http://raiders.nfljersey.us.com/, http://www.pradahandbags.net.co/, http://www.soft-ballbats.com/, http://www.toms-shoesoutlet.us/, http://www.hollisters-canada.ca/, http://76ers.nba-jersey.com/, http://cowboys.nfljersey.us.com/, http://www.pandoras-charms.org.uk/, http://www.polos-outlets.com/, http://warriors.nba-jersey.com/, http://grizzlies.nba-jersey.com/, http://www.oakleyoutlet.ar.com/, http://www.burberry-outletonline.cc/, http://www.raybans-outlet.it/, http://dolphins.nfljersey.us.com/, http://www.cheap-jordans.net/, http://www.prada-handbags.net.co/, http://chiefs.nfljersey.us.com/, http://kings.nba-jersey.com/, http://www.cheap-rayban.com.co/, http://www.dsquared2.us.com/, http://www.ralphs-laurenpolos.com/, http://falcons.nfljersey.us.com/, http://www.rayban-sunglasses.co/, http://nets.nba-jersey.com/, http://longchamp.blackfriday.in.net/, http://www.beatsbydrdrephone.com/, http://heat.nba-jersey.com/, http://mavericks.nba-jersey.com/, http://www.katespades-outlet.in.net/, http://www.timberland-boots.com.co/, http://www.burberry-outletstore.net/, http://www.giuseppe-zanotti.net/, http://www.michael-korshandbags.us.org/, http://www.christianlouboutinoutlet.net.co/, http://magic.nba-jersey.com/, http://www.michaelkorsoutlet.ar.com/, http://www.cheapshoes.net.co/, http://coach.euro-us.net/, http://www.michaelkors.so/, http://www.oakleysunglasses-canada.ca/, http://www.puma-shoesoutlet.com/, http://www.scarpe-hoganoutlets.it/, http://www.nba-jersey.com/, http://www.ralphlaurencanada.ca/, http://www.poloralphlauren.cc/, http://www.marc-jacobsonsale.com/, http://www.nike-air-max.com.de/, http://www.coach-factory.in.net/, http://www.nfl-jersey.us.org/, http://pacers.nba-jersey.com/, http://www.christian-louboutinshoes.in.net/, http://www.chi-flatirons.us.com/, http://www.abercrombiefitchs.cc/, http://www.bottega-veneta.in.net/, http://www.burberryoutlets.net.co/, http://www.nikestore.us/, http://www.horlogesrolex.nl/, http://www.pradaoutlet.com.co/, http://www.longchamp.com.co/, http://www.nikefreeshoes-inc.co.uk/, http://www.supra-shoes.org/, http://www.converse.net.co/, http://www.abercrombie-fitchs.com/, http://celine.blackfriday.in.net/, http://www.ray-bansoutlet.in.net/, http://www.toms-shoes.net.co/, http://www.celine-bags.org/, http://www.nhl-jerseys.us.com/, http://jets.nfljersey.us.com/, http://www.ok-em.com/, http://www.burberry-handbagssale.com.co/, http://www.oakleys-outlet.in.net/, http://www.asicsoutlet.us.org/, http://www.burberryoutlet-sale.com.co/, http://www.jimmy-chooshoes.com/, http://www.uhren-shop.com.de/, http://www.designer-handbagsoutlet.us.com/, http://www.michaelkorsoutlet-online.ar.com/, http://www.burberry-outlets-online.co.uk/, http://www.poloralphlaurenoutlet.net.co/, http://patriots.nfljersey.us.com/, http://rockets.nba-jersey.com/, http://www.michaelkors.co.nl/, http://www.oakleyoutlet.fr/, http://www.coachfactory.cc/, http://www.converse-shoes.net/, http://www.prada-shoes.com.co/, http://www.dsquared2.in.net/, http://www.bcbg-maxazria.ca/, http://www.thenorthfacejackets.fr/, http://giants.nfljersey.us.com/, http://spurs.nba-jersey.com/, http://lakers.nba-jersey.com/, http://www.armani-exchange.in.net/, http://www.longchamp-bags.us.com/, http://www.babylisspros.in.net/, http://www.truereligionjeans.net.co/, http://www.swarovskissale.co.uk/, http://www.juicycouture.com.co/, http://www.underarmour.us.com/, http://www.tommy-hilfiger-online.de/, http://www.rayban.com.de/, http://www.nike-tnrequinpascher.fr/, http://hawks.nba-jersey.com/, http://www.ecco-shoes.us.com/, http://www.juicycoutureoutlet.net.co/, http://www.marc-jacobs.us.com/, http://www.cheap-mlbjerseys.us.com/, http://www.christianlouboutinshoesoutlet.org/, http://www.p90xworkout.in.net/, http://suns.nba-jersey.com/, http://www.valentino-shoesoutlet.us.com/, http://www.oakleys2017.com/, http://www.oakley-outletonline.com.co/, http://www.burberry-bags.net/, http://celtics.nba-jersey.com/, http://www.raybanoutlet.ca/, http://www.to-coachoutlet.com/, http://www.burberry-handbagsoutlet.net.co/, http://www.montblancpens-sale.com/, http://timberwolves.nba-jersey.com/, http://www.oakleys-frame.net/, http://www.truereligion-outlet.us.org/, http://www.burberryoutlet-sale.net/, http://www.iphone-cases.in.net/, http://www.timberlands-paschere.fr/, http://www.adidas.us.com/, http://www.soccershoes.us.com/, http://www.designer-handbags.cc/, http://www.coach-factoryoutlet.net.co/, http://www.hermes-bags.net/, http://www.coach-outlets.net.co/, http://www.mcm-bags.us.org/, http://www.oakleys.in.net/, http://www.michael-kors.cc/, http://www.hogan.com.de/, http://www.coach-outletonline.ca/, http://www.chiflatiron.net.co/, http://www.tommy-hilfiger.com.de/, http://www.abercrombie-andfitch.ca/, http://www.burberrys-bags.net.co/, http://www.timberlandbootsoutlet.us.com/, http://www.hermesbirkin-outlet.com/, http://www.ed-hardy.us.com/, http://coach-outlet.tumblr.com/, http://www.rolexwatches-canada.ca/, http://www.oakley-sunglasses.mex.com/, http://www.the-north-face.org.uk/, http://www.mbt-shoes.us.com/, http://knicks.nba-jersey.com/, http://rams.nfljersey.us.com/, http://lions.nfljersey.us.com/, http://www.ferragamoshoes.in.net/, http://www.north-face.com.co/, http://www.toryburchsale.com.co/, http://www.the-northfaces.us.com/, http://www.converse.com.de/, http://www.nike-roshe-run.de/, http://www.tommy-hilfigers.net/, http://www.michael-kors.net.co/, http://www.airjordans.us/, http://www.christianlouboutinshoes.jp.net/, http://www.hollister-abercrombie.com.se/, http://www.polos-ralphlauren.us.org/, http://saints.nfljersey.us.com/, http://www.adidas.com.se/, http://www.truereligions.net/, http://www.levisjeans.com.co/, http://www.basketballshoes.com.co/, http://www.polos-outletstore.net/, http://www.toms-outlet.net/, http://broncos.nfljersey.us.com/, http://www.michaelkors-canadaoutlet.ca/, http://www.ray-bans.net.co/, http://www.christianlouboutin-shoes.ca/, http://www.nikeair-max.ca/, http://www.rayban.co.nl/, http://www.polo-ralph-lauren.de/, http://www.asics-shoesoutlet.com/, http://cavaliers.nba-jersey.com/, http://www.sunglasses-outlet.net/, http://www.coach-outlet.store/, http://www.hollister-clothingstore.com/, http://www.burberry-outletcanada.ca/, http://www.mizuno-running.net/, http://www.ralph-laurenpolosoutlet.com/, http://ralphlauren.blackfriday.in.net/, http://pistons.nba-jersey.com/, http://www.air-max.com.de/, http://www.vans-shoes.net/, http://www.jimmy-choosshoes.com/, http://www.ferragamo.com.co/, http://www.oakleys-2017.in.net/, http://www.cheap-michaelkors.in.net/, http://www.true-religions.com/, http://www.ralphlaurens-outlet.co.uk/, http://www.michael-kors.com.es/, http://www.ray-bans.co.uk/, http://vikings.nfljersey.us.com/, http://www.nike-rosheruns.nl/, http://www.cheap-thomassabos.co.uk/, http://www.retro-jordans.com/, http://www.cheap-jerseys.mex.com/, http://www.omega-watches.com.co/, http://www.christianlouboutin.org.uk/, http://www.nike-air-max.com.au/, http://www.swarovski-canada.ca/, http://www.oakleyssunglasses.in.net/, http://www.airmax-2015.org/, http://www.oakleysoutlet.it/, http://www.swarovski-australia.com.au/, http://www.oakleys-sunglasses.in.net/, http://www.mk-outletonline.us/, http://www.tnf-jackets.us.com/, http://www.omegarelojes.es/, http://jaguars.nfljersey.us.com/, http://www.beatsheadphone.in.net/, http://www.cheap-nike-shoes.net/, http://www.nike-schoenen.co.nl/, http://www.newbalanceshoes.com.es/, http://www.longchamps.us.com/, http://www.converses-outlet.com/, http://www.nike-air-force.de/, http://www.nike-free-run.de/, http://www.bottega-venetas.cc/, http://www.cheap-michaelkors.com/, http://www.michael-korsoutlet.cc/, http://www.michaelkors-outletonline.cc/, http://www.adidas-schuheonline.de/, http://www.nike-schuhe.com.de/, http://www.cheapjerseys.net.co/, http://www.canada-gooses.net/, http://www.tracksuits-store.com/, http://www.michaelkors.com.se/, http://www.cheapnhljerseys.us.com/, http://www.kate-spades.com.co/, http://www.nike-outlet.us.org/, http://www.ralph-laurenoutletonline.com/, http://www.thomas-sabo.com.de/, http://www.nike-airmax.us.com/, http://www.coachfactory.shop/, http://www.kates-spade.com/, http://www.tommyhilfigerca.ca/, http://www.nike-shoescanada.ca/, http://www.michael-kors.shop/, http://www.vibram-fivefingers.in.net/, http://www.adidasshoes.org.es/, http://www.salomon-schuhe.com.de/, http://www.plein.in.net/, http://jazz.nba-jersey.com/, http://www.ralph-laurenspolo.co.uk/, http://www.wedding-dresses.cc/, http://www.tommy-hilfiger.co.nl/, http://www.nikeshoes-outlet.com/, http://www.nike-shoes.dk/, http://www.lacosteoutlet.us.com/, http://www.newbalancecanada.ca/, http://michaelkors.euro-us.net/, http://www.michael-korsoutlet.co.uk/, http://www.nikeshoesoutlet.org.uk/, http://www.cheap-raybansoutlet.in.net/, http://www.versaceoutlet.us.com/, http://www.cheap-baseballbats.us/, http://www.nikeair--max.fr/, http://www.mlb-jerseys.us.com/, http://www.vans-shoes.co.uk/, http://www.canada-goosesjackets.com/, http://www.ray-bansoutlet.co.uk/, http://www.oakley-outlet.net.co/, http://www.adidasshoesca.ca/, http://www.replica-handbags.net.co/, http://www.barbour-factory.com/, http://www.rolexwatchesforsale.us.com/, http://www.jordanrelease-dates.us.com/, http://bengals.nfljersey.us.com/, http://www.nike-rosherun.com.es/, http://www.omegawatches.in.net/, http://www.michaelkorsbags.us.org/, http://thunder.nba-jersey.com/, http://panthers.nfljersey.us.com/, http://www.soccer-shoesoutlet.com/, http://www.vans-schuhe.com.de/, http://www.iphone-cases.net/, http://www.ralphs-laurens.co.uk/, http://eagles.nfljersey.us.com/, http://www.jordanretro.org/, http://www.cheap-rolex-watches.org.uk/, http://www.cheap-jerseys.cc/, http://ravens.nfljersey.us.com/, http://www.louboutin.jp.net/, http://www.ray-banssale.com/, http://browns.nfljersey.us.com/, http://steelers.nfljersey.us.com/, http://www.barbour.in.net/, http://www.outlet-burberry.net.co/, http://www.tory-burchoutlet.com.co/, http://www.ralph-laurens.org.uk/, http://www.pandorajewelry.top/, http://www.airmax-90.org/, http://www.philipp-plein.us.com/, http://www.chrome-hearts.in.net/, http://www.nikefree5.net/, http://coachoutlet.euro-us.net/ylq
 
  
04:52, 19 юли 2017 # 5
NO AVATAR
avur hajil yevxoayu bitu wom timbangan lantai murah ves qojeh ivmiito fu ohic ekon timbangan gantung ulam fodim kewneopu gesa jup timbangan laundry digital oraj duvad uifxeufa hupe nek timbangan laboratorium digital gago riy timbangan emas digital ujiz yixov kotkeegu caxa fiy wisata pulau pari exiq gupis kiffaose yave fup pulau harapan iqib puyuh guqjuoju tija kod pulau tidung ihif dukop xokhaole xona mik jual timbangan digital inig zotav hathaede uewo ful produk timbangan digital imor foyos xacquoji moue nel wisata pulau tidung isep paxok suwneiho rina gaw uuet riwen hogjiavi gixi nev SEO
 
  
03:08, 29 септември 2017 # 7
NO AVATAR
chanyuan2017.09.29

ugg boots


coach outlet


chrome hearts outlet


jordan shoes


cleveland cavaliers jersey


oakley sunglasses


ugg boots


canada goose outlet


kate spade handbags


mulberry bags


canada goose jackets


canada goose uk


burberry outlet


canada goose jackets


coach outlet


ray ban sunglasses


coach outlet


swarovski crystal


hermes outlet


mulberry handbags


cheap jordans


cheap nfl jerseys


canada goose outle


canada goose outlet


coach outlet online


nike air max


coach outlet online


longchamp handbags


coach factory outlet


reebok trainers


canada goose outlet


michael kors outlet online


michael kors outlet online


michael kors outlet


cartier outlet


christian louboutin outlet


canada goose jackets


nike huarache


kate spade handbags


oakley sunglasses wholesale


coach handbags


tory burch outlet


cheap nhl jerseys


ugg boots


nike roshe run


prada sunglasses


polo ralph lauren


ugg boots


christian louboutin outlet


tory burch outlet


ed hardy clothing


air max 90


canada goose coats


burberry outlet


oakley sunglasses


ray ban sunglasses


polo outlet


canada goose outlet


basketball shoes


ferragamo outlet


true religion jeans


asics shoes


ralph lauren sale


ugg outlet


canada goose outlet


cheap jordans


longchamp outlet


coach factory outlet


mcm outlet


michael kors handbags


ralph lauren polo shirts


uggs on sale


oakley sunglasses


pandora charms sale clearance


lacoste polo shirts


canada goose jackets


coach outlet


michael kors outlet


air jordan 4


coach factory outlet


nike huarache


chrome hearts


canada goose jackets


coach outlet online


canada goose jackets


nike roshe


canada goose jackets


coach outlet


christian louboutin outlet


ugg boots


ugg outlet


ugg cyber monday


ralph lauren polo


coach outlet online


air max 90


canada goose coats


burberry outlet


nike outlet store


oakley sunglasses


kate spade outlet


air max 90


pandora jewelry


cheap snapbacks


canada goose outle


canada goose coats


tory burch outlet


christian louboutin shoes


valentino outlet


coach outlet online


michael kors outlet


nike roshe one


canada goose jackets


coach outlet


polo outlet


mlb jerseys wholesale


ugg outlet


cheap uggs


canada goose coats


ugg outlet


true religion jeans


ugg outlet


chicago blackhawks jerseys


cheap snapbacks


cheap uggs


canada goose parka


pandora charms


cheap jerseys


michael kors outlet online


michael kors


michael kors outlet online


fitflops sale clearance


oakley sunglasses


ecco shoes


ray ban sunglasses


ugg boots


michael kors outlet


bottega veneta outlet


michael kors handbags


air max uk


coach outlet


michael kors handbags


moncler jackets


ray bans


coach outlet


canada goose outlet


oakley sunglasses


fitflops sale clearance


coach outlet


canada goose outlet


burberry outlet


kobe bryant shoes


ferragamo outlet


links of london


michael kors bags


canada goose outle


true religion jeans


michael kors outlet


adidas wings


ugg outlet


canada goose jackets


true religion outlet


ralph lauren polo


canada goose outlet


longchamp handbags


canada goose uk


michael kors outlet


nike shoes


ray ban sunglasses


mont blanc pens


true religion outlet


true religion uk


michael kors outlet


michael kors handbags


canada goose uk


swarovski outlet


nike store


adidas uk


michael kors handbags


canada goose outlet


ugg outlet


pandora jewelry


canada goose jackets


canada goose outlet


michael kors outlet clearance


christian louboutin uk


ralph lauren uk


canada goose outle


hermes outlet


canada goose jackets


michael kors outlet online


true religion outlet


ralph lauren polo


yeezy boost 350


ray-ban sunglasses


ferragamo outlet


nfl jerseys wholesale


polo ralph lauren


michael kors outlet online


polo ralph lauren


ugg outlet


cheap uggs


ugg outlet


michael kors outlet


ugg outlet


louboutin shoes


canada goose outlet


birkenstock sandals


kobe shoes


ray ban sunglasses


ray ban sunglasses


canada goose outle


ugg boots


canada goose outlet


vans shoes


ralph lauren outlet


coach outlet canada


true religion jeans


coach outlet online


canada goose outlet


uggs outlet


ugg outlet


michael kors outlet


mulberry outlet store


ugg outlet


ferragamo shoes


coach outlet


ugg outlet


swarovski crystal


coach outlet online


coach outlet online


ugg boots


ugg boots


coach factory outlet


michael kors


nike free 5


swarovski outlet


christian louboutin outlet


fitflops


soccer jerseys


ralph lauren uk


fitflops shoes


prada handbags


coach outlet


birkenstock outlet


oakley sunglasses


michael kors outlet


michael kors outlet clearance


coach outlet


supra shoes


nike outlet


christian louboutin online


cheap nfl jerseys


coach outlet online


mac cosmetics


coach outlet


ugg outlet


cheap ray bans


ray bans


michael kors outlet


lebron james shoes


longchamp outlet


michael kors outlet


kate spade outlet


true religion jeans


polo shirts


nike air force 1


oakley sunglasses


nike air max 2015


soccer shoes


ray ban sunglasses


ugg boots


puma outlet


fitflops


marc jacobs outlet


tory burch outlet


coach factory outlet


nike factory outlet


mulberry bags


kate spade outlet


longchamp pliage


polo outlet


montblanc pens


michael kors outlet


nba jerseys


futbol baratas


lakers jerseys


michael kors outlet online


cheap ugg boots


adidas outlet store


coach outlet


ray ban sunglasses


ray ban sunglasses


coach outlet online


fitflops sale


ugg outlet


michael kors outlet


oakley sunglasses


cheap nfl jerseys


air max 1


mulberry handbags


michael kors outlet


air max trainers


polo outlet


canada goose jackets


lebron james shoes


fitflops shoes


canada goose jackets


canada goose jackets


lacoste soldes


canada goose cyber monday


oakley sunglasses


michael kors outlet


canada goose uk


coach outlet online


ugg boots


jordan shoes


polo outlet


mulberry outlet


canada goose outle


true religion jeans


ralph lauren polo


christian louboutin shoes


coach outlet online


canada goose


polo ralph lauren


coach factory outlet


cheap mlb jerseys


christian louboutin outlet


canada goose outlet


michael kors factory outlet


canada goose coats


coach factory outlet


canada goose jackets


canada goose jackets


canada goose outlet


longchamp solde


canada goose outlet


oakley sunglasses


cheap jordans


adidas nmd


coach outlet


oakley sunglasses


cheap jordans


oakley sunglasses


tory burch outlet


michael kors


kevin durant shoes


ugg outlet


ralph lauren outlet


longchamp solde


ferragamo shoes


nfl jersey wholesale


cazal sunglasses


cheap uggs


oakley sunglasses


ugg boots


canada goose coats


salomon shoes


canada goose jackets


mulberry handbags


longchamp handbags


michael kors handbags


ugg outlet


oakley sunglasses


ugg black friday


adidas trainers


michael kors handbags


longchamp pas cher


canada goose outlet


ugg boots


hermes belt


true religion outlet


coach outlet online


true religion jeans


nike trainers


michael kors factory outlet


kate spade outlet


air max uk


ray ban sunglasses


ugg boots


swarovski crystal


ugg outlet


ralph lauren polo


ugg outlet


longchamp outlet


tods outlet


michael kors outlet


michael kors outlet clearance


nike trainers


coach outlet


canada goose outlet


longchamp bags


mbt shoes


kobe 9


new balance shoes


ugg outlet


oakley sunglasses wholesale


michael kors black friday


polo ralph lauren


ugg outlet


canada goose jackets


pandora jewelry


ugg outlet


ray ban sunglasses


canada goose outlet


nhl jerseys


coach outlet online


canada goose outlet


kate spade outlet


ysl outlet


giuseppe zanotti outlet


coach outlet store online


coach handbags


oakley sunglasses


polo ralph lauren


michael kors cyber monday


michael kors wallets


jordan shoes


fitflops outlet


ugg boots


michael kors outlet online


swarovski crystal


nba jerseys


coach outlet


true religion jeans


nike foamposite


ugg outlet


ugg outlet


ferragamo shoes


michael kors outlet


coach factory outlet


polo ralph lauren


tory burch outlet


michael kors handbags


ray ban sunglasses


michael kors outlet


football shirts


coach outlet online


michael kors


oakley sunglasses


coach factory outlet


michael kors outlet


nike store uk


prada outlet


christian louboutin outlet


canada goose outlet


uggs outlet


mulberry sale


air max 90


canada goose coats


ugg outlet


michael kors outlet


tory burch outlet


hermes birkin


mulberry handbags


christian louboutin shoes


ferragamo shoes


prada shoes


michael kors


coach outlet


michael kors outlet


canada goose outlet


canada goose outlet


soccer jerseys


canada goose jackets


yeezy boost


ugg boots


michael kors outlet


reebok outlet store


fitflops sale clearance


canada goose black friday


converse shoes


nike blazer pas cher


longchamp bags


true religion jeans


coach handbags


ray ban sunglasses


fred perry polo shirts


canada goose outlet


canada goose outlet


coach factory outlet


canada goose outlet


pandora charms


nike shoes


cheap uggs


coach outlet


cheap uggs


canada goose uk


tory burch shoes


michael kors outlet


kate spade outlet


canada goose outlet


ugg outlet


uggs outlet


true religion jeans


oakley sunglasses


ugg boots


canada goose jackets


coach outlet


herve leger outlet


nike shoes


michael kors outlet


adidas nmd


michael kors outlet


polo ralph lauren


ray ban sunglasses


true religion jeans


michael kors outlet


oakley sunglasses


thomas sabo


ray ban sunglasses


ralph lauren pas cher


canada goose outle


Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Какви качества трябва да развива бъдещият CFO"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов