Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

ROI: Какво убеди Walmart да плати над $3 млрд. за Jet.com

или какви са уникалните активи на един сайт за електронна търговия

19 август 2016, 1097 прочитания

Известната търговска верига Walmart демонстрира сериозните си амбиции да увеличава своето онлайн присъствие, купувайки през миналата седмица сайта Jet.com за $3,3 млрд. Това е най-високата цена за американски стартъп за е-търговия в историята, отбелязва изданието Business Insider. 

При положение, че сайтът Jet.com е само на 2 години и далеч не е печеливш, платената цена е доста висока. 
Но изпълнителният директор на Walmart Дъг МакМилан (Doug McMillon) споделя на страниците на Business Insider две основания, които са го накарали да сключи сделката – технологията на Jet за предоставяне на отстъпки и желанието директорът на сайта Марк Лоре (Marc Lore) да работи в полза на Walmart. 
 

Walmart

Дъг МакМилан, CEO на Walmart 



МакМилан харесва алгоритъма на Jet.com, който позволява на клиентите да получават по-високи отстъпки, когато купуват повече неща. Сайтът е известен с уникалната си политика за отстъпки, която възнаграждава с допълнителни намаления клиентите, които купуват повече, отказват се от възможност да размислят и върнат закупен продукт или плащат с дебитна (а не с кредитна) карта. 
“Това което харесваме в технологията, разработена от тях е, че тя възнаграждава клиентите в реално време със спестявания за дадена кошница от продукти и ги прави по-отговорни за цената, която плащат. Това дава широки възможности на клиентите, които са изцяло в духа на Walmart”, казва Дъг МакМилан.  

 
“Когато клиентите си създават кошница с продукти онлайн вместо, да купуват всеки продукт по отделно, икономиите за доставяне на покупките са и в тяхна, и в наша полза. Сред предимствата на Walmart винаги е било осигуряването на най-ниска цена за потребителска кошница и Jet са създали уникален начин да предоставим това предимство онлайн”, добавя изпълнителният директор на Walmart. 

 
Вторият уникален “актив” на Jet, очевидно е неговият изпълнителен директор. МакМилан цени високо Марк Лоре, който Walmart се опита да привлече в редиците си преди 6 години чрез закупуването на неговия тогавашен стартъп, Quidsi, който обаче бе продаден на Amazon. 
Сега, след сделката, Лоре отговаря както за Jet.com, така и за онлайн бизнеса на Walmart като цяло, заемайки позицията президент и CEO на направлението за е-търговия. 
“Марк е посветен на търговията и иновативно мислещ човек, който определено добавя стойност за нашия бизнес”, казва МакМилан и по всичко личи, че наистина мисли така. Условията на 3-милиардната сделка предвиждат Марк Лоре и други ключови служители на Jet да останат в Walmart 5 години, докато обикновено в подобни случаи този срок е 2 години. 
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов