Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

Пресечни точки в работата на CFO и CIO в прехода към цифровия бизнес

Повече популярност за професията на финансовия директор и на добрите практики, които подкрепят развитието на бизнеса в България – това е мисията, зад която за трета поредна година застава конкурсът за финансов директор на годината CFO of the Year, организиран от консултантската компания EY (Ърнст и Янг) и списание Forbes. В поредица от интервюта с победители от предишните издания на конкурса ще обсъдим предизвикателствата пред финансовите директори в наши дни.

11 май 2016, 1798 прочитания

остави коментар

Partnering for Performance е поредица от изследвания на консултантската компания EY, които разглеждат взаимоотношенията между главния финансов директор и неговите колеги от висшето ръководство – директор Човешки ресурси, директор Маркетинг и директор ИТ. В изследването за връзката между директор Информационни технологии и финансовия директор на компанията от България участва Николай Андреев, главен финансов директор на Нова Броудкастинг груп и победител в конкурса на EY за финансов директор на годината CFO of the Year 2014. Кибер сигурността, анализът на големи обеми данни, стратегията за управление на информацията и преходът към цифровизация – точно в тези области работата на финансиста намира пресечна точка с тази на специалиста по ИТ, казва Андреев в интервюто, което публикуваме с любезното съгласие на EY.

Николай Андреев, главен финансов директор на Нова Броудкастинг груп

Николай Андреев, главен финансов директор на Нова Броудкастинг груп


Г-н Андреев, разкажете ни каква е вашата роля и какви са взаимоотношенията ви с ИТ директора в Nova? 
Ще започна първо представяне на нашата компания, след което ще се концентрирам върху моите взаимоотношения с ИТ колегите. Нова Броудкастинг Груп, е най-голямата медийна компания в България. Дейността ни е съсредоточена в две основни области. Първата е телевизионното излъчване, а втората е дигиталната област. Ние управляваме редица интернет активи, платформи за споделяне, услуги по електронна поща и други. Ние сме собственост на шведската медийна компания Modern Times Group, която се котира на Стокхолмската фондова борса. Компанията е един от най-големите ТВ играчи на пазара, които извършват безплатни телевизионни и платени операции в Скандинавия, Източна Европа, Африка, Русия и малка част от Съединените щати. От гледна точка на организационна структура, това е местна операция, тъй като телевизията има много ограничен трансграничен опит и експозиция за разлика от повечето бизнеси, които са доста глобални. В местната организация аз съм главен финансов директор на компанията. Директор „Човешки ресурси“, директор „Технологии“, който отговаря за дейностите по ТВ излъчването, и мениджър ИТ, се отчитат пред мен. 
Според нашите проучвания, ИТ ръководител, който е на подчинение на CFO, е модел, възприет от 75% от анкетираните компании. Какви са предимствата на този модел спрямо модела, при който CIO се отчита директно пред CEO?
Радвам се, че и други организации следват възприетия от нас модел. И в другите организации, в които съм работил в миналото, естеството на взаимоотношението беше такова. Това произтича от факта, че обикновено в организациите CFO са собствениците на ключовите информационни системи, които предоставят цялата аналитична информация и оказват подкрепа на организацията, за да й помогнат да работи и да се развива. Наличието на йерархична линия на подчиненост между CFO и CIO позволява по-гладкото, по-доброто и по-бързото въвеждане, подпомагане и развитие на нашите системи. Също така, много важен е и фактът, че най-големите потребители или собствениците на системите обикновено са тези, които най-добре ги разбират, и те могат да работят добре с хората от ИТ екипа -  без да разполагат със специфични познания за системите, те имат базови ИТ познания. Така те си взаимодействат доста добре, за да постигнат най-добрия резултат от гледна точка на начин, по който системите се проектират, какви системи се използват в организацията, и как те се подпомагат и развиват.

 
Едно от оплакванията на ИТ директорите е, че CFO не разбират езика на ИТ и начина по който технологиите влияят на бизнеса.  В работата ви на вашата позиция през последните години, придобихте ли повече познания и чувствате ли се по-добре подготвен по ИТ въпроси на фона на нововъведения от типа на Big data и облачни изчисления?
Да, трябва да призная, че научих много неща. Неотдавна започнахме, и вече приключихме, пълната миграция на нашите офис приложения и електронна поща, като изпратихме всичко в облака на Microsoft. Това беше едно доста мащабно упражнение, основно осъществено от нашия мениджър ИТ и от ИТ функцията, без кой знае какво участие от моя страна. За да може процесът да бъде планиран и проведен по правилния начин обаче, аз трябваше да навляза в по-голяма дълбочина, отколкото нормалният потребител или лице в организацията би навлязло, за да разбера какви са ползите и защо трябва да направим това. Въпреки че аз не отговарях за ИТ, а моята задача беше единствено да одобря инвестицията или изпълнението на проекта, отново, аз трябваше да навляза по-дълбоко, за да разбера какви биха били разходите и ползите от един такъв проект.
С две думи, да, аз научих много за ИТ инфраструктурите. Това, което винаги е от ключово значение за една организация, е че под CFO трябва да разполагате с професионалисти с много голям опит, които да могат да разберат, разработят, изучат и обяснят потребностите от промени, нови системи или миграция, и да си осигурят подкрепата на CFO за това, което трябва да се осъществи. 

CFO трябва да изучи част от техническия език. Ако трябва да се прехвърлим към ИТ функцията, подобри ли се начинът, по който се говори за ИТ от гледна точка на икономически резултат и влияние върху бизнеса?  Срещате ли все още много ИТ хора, които говорят за възможностите на технологиите, но не винаги могат да обобщят пред тъководството какъв би бил икономическият ефект от тях? Успяват ли ИТ специалистите да подобрят комуникацията си с висшето ръководство?
Да, подобряват я. Най-малкото това е моят личен опит, но според мен, те все още имат по-скоро технологичен поглед върху приложенията или системите. Понякога изпитват трудности да представят пред изпълнителните членове на ръководството или пред управителния съвет системите и нуждата от подобрение на дадена система. Малко им липсва икономическата гледна точка, когато говорят за системите, инфраструктурата и ИТ поддръжката в организацията. Това се променя. Има развитие, но все още не е достигнато правилното ниво. В нашата организация ние искаме ИТ хората да се чувстват удобно при взаимодействието си с останалите колеги от изпълнителния управленски екип.

 
Според нас има 4 области, в които CFO и ИТ мениджърите си сътрудничат. Първата е кибер сигурността, втората е как аналитичните данни могат да добавят стойност, третата е стратегията за управление на информацията и как може да се осъществява управление, базирано на данните и информацията, и на четвърто място е преходът на бизнеса към един дигитален свят. Дали някоя от тези области е от особен интерес за вас и Nova?
Можем да се съсредоточим върху дигиталната трансформация, тъй като това е област, която е много важна за нас. Това е една от ключовите стратегии за повечето традиционни ТВ оператори, чиито амбиции са да навлизат все по-дълбоко в дигиталния свят и да се превърнат в дигитален медиен играч, като естествена следваща стъпка в развитието на организацията. По-специално в Западна Европа и в САЩ, потреблението на линейна телевизия бележи рязък спад през последните 2 години. На практика, то се прехвърля към цифровата телевизия, поради което повечето телевизионни оператори също възнамеряват да се прехвърлят към тази област и да изградят дигитално „рамо“ за своя бизнес. Това е свързано преди всичко с факта, че съдържанието, което телевизионните оператори произвеждат, може да бъде използвано както в линейната телевизия, така и за услуги „по заявка“ и цифрово гледане. Това е нашето стратегическо виждане и ние трябва да се движим в тази посока. Вероятно това е малко встрани от гледната точка, която вие искате да дискутираме, тъй на практика това не е точно дигитална трансформация на дейността на компанията, но като придвижваме нашите основни бизнес дейности или като разширяваме нашите основни бизнес дейности ние се превръщаме от конвенционални ТВ оператори в медийна компания на 21 век. 
 

Трябва да разполагате с професионалисти с много голям опит, които да могат да разберат, разработят, изучат и обяснят потребностите от промени, нови системи или миграция, и да си осигурят подкрепата на CFO за това, което трябва да се осъществи

Какви са вашите дигитални амбиции. Превръщайки се в оператор от 21 век, колко далеч сте стигнали в това пътуване?

Всъщност доста сме напреднали в това пътуване. Преди осемнадесет месеца решихме, че вместо да започваме от нулата и да го правим изцяло с наши собствени ресурси, по-добре ще бъде да придобием лидера на дигиталния пазар в страната. Понастоящем, нашият дигитален портфейл от активи включва най-големите портали за новини в страната. Разполагаме с три уебсайта, които се допълват един друг, създавайки най-големият портал за новини в страната. Имаме местна платформа за видео-споделяне, която е подобна на това, което YouTube предлага на потребителите. Имаме най-големият местен домейн с три имейла с безплатен достъп, които съдържат повече от 3,5 милиона акаунта. Понастоящем разработваме още индивидуални портали, услуги по осигуряване на достъп до записи на вече излъчени телевизионни предавания, услуги „по заявка“, и планираме, в някакъв момент, да предприемем следващата стъпка и да стартираме услуга, подобна на тази, предлагана от Netflix в САЩ и Западна Европа, видео услуга, базирана на абонамент. Това е точката, до която сме достигнали, и наистина разполагаме с най-мощните дигитални активи в страната, с много стабилен обхват сред интернет популацията. Използваме много интензивно синергията между бизнеса по телевизионно разпространение и дигиталния бизнес.

 
Предвид тези високи дигитални амбиции, кой е ангажиран със стратегията? Какво е взаимодействието между вас и CEO? Кой отговаря за управлението и развитието на тази стратегия?
Нещата се развиват в две посоки. Едната посока е стратегическото управление, което се осъществява от нашата компания-майка, която е наистина крупен играч в Скандинавския бизнес и бърза в предусещането на промените в поведението на нашите зрители. Те са по-напреднали в дейността спрямо Източна Европа от гледна точка на предприемането на стратегически действия за развитие в нови области на бизнеса. Втората посока се задава от местния управленски екип, където провеждаме дискусии с участието на мен самия, нашия CEO, ръководителя на маркетинг и връзки с обществеността. Разполагаме с основен екип от трима или четирима души в изпълнителския управленски екип, които също работят по нашата стратегия. Върху най-общата посока, която се задава от нашата компания-майка, ние надграждаме всички детайли и определяме кой би бил най-добрият начин за реализиране на значителен напредък. 

 
Разпространено е мнението, че да се измери възвръщаемостта от дигиталната инвестиция е трудно и понякога просто трябва да се инвестира по интуиция. Доколко вие самият приложихте научен подход към проекта за разширяване на дигиталния портфейл на Nova? 
Наистина обосновката на един дигитален бизнес проект, изисква до известна степен усет, за съжаление. Това произтича основно от факта, че никой все още не е измислил стандартен модел за парично оценяване на дигиталните активи. Големите, средните и малките играчи, всеки един от тях, всеки ден, експериментира с нови начини за тяхното парично оценяване. Някои от тези начини са успешни, други не, но ясна рецепта все още липсва. Ако направя сравнение с телевизията, ние разполагаме с два модела за парично остойностяване. Единият модел е когато продаваш телевизия срещу абонамент, а вторият модел е когато генерираш приходи от реклама. В дигиталния свят нещата не стоят точно по този начин и именно това е трудната част при обосновката на бизнес проекта. Да се опитаме реално да оценим правилно потенциала за генериране на приходи и различните парични изражения, които можем да използваме, за да постигнем максималната възвръщаемост от това.

 
Само бъдещето ще докаже колко точни сме били първоначално в бизнес проекта. Вече измина година и половина след придобиването, и това, което сме постигнали, не се различава много от това, което прогнозирахме. Малко на шега, но е важно да се каже, че осемнадесет месеца след като приключихме с придобиването, ние все още вярваме, че сме взели правилното решение. Виждаме все повече възможности за синергия с телевизията, а не само от гледна точка на споделяне на съдържание и използване на съдържанието навсякъде, но също така и от гледна точка на начина, по който работим и преговаряме с нашите клиенти. Нашите клиенти също прехвърлят по-голямата част от медийните си бюджети в дигиталната сфера. Най-общо казано, ние сме тук, на пазара, за да им предложим сет-топ бокс модул, който работи доста добре.

До 13 май 2016 г. можете да номинирате своите финансови директори или те сами да подадат своята кандидатура за участие в конкурса CFO на годината 2016. Информация за конкурса, процеса на кандидатстване и необходимите документи може да намерите тук . 

Четете още: 

Извличането на значимата за бизнеса информация е предизвикателство - интервю с Рената Лакова, финансов и ИТ директор на Бер-Хелла Термоконтрол ЕООД

КОМЕНТАРИ

 
  
07:50, 24 май 2016 # 1
NO AVATAR
polo ralph lauren pas cher, coach outlet, ugg boots, north face outlet, michael kors outlet online, vans pas cher, coach purses, michael kors bags, air jordans, hollister pas cher, canada goose jackets, burberry outlet online, michael jordan shoes, swarovski crystal, ralph lauren outlet, louis vuitton outlet, sac vanessa bruno, moncler, uggs, burberry handbags, north face pas cher, air max, ralph lauren outlet, herve leger, north face outlet online, oakley vault, gucci outlet, polo ralph lauren, nike air huarache, cheap sunglasses, cheap nfl jerseys, louboutin, scarpe hogan, ugg outlet, moncler outlet, air jordan retro, mulberry uk, hogan, converse pas cher, louboutin outlet, jordan 3, longchamp uk, moncler outlet, air jordan shoes, louis vuitton handbags, nike free, tory burch outlet, juicy couture outlet, louis vuitton, ferragamo belts, ghd straighteners, oakley vault, tiffany and co, lunette oakley pas cher, tn pas cher, jimmy choo shoes, oakley sale, juicy couture, air jordan pas cher, ralph lauren pas cher, uggs, hermes pas cher, air jordan, moncler, true religion outlet, nike free, babyliss pro, ray ban, michael kors handbags, longchamp handbags, hollister canada, polo lacoste, pandora jewelry, jordan 12, ray ban sunglasses outlet, barbour, bottega veneta, ugg boots uk, christian louboutin outlet, lululemon outlet canada, moncler outlet, sac louis vuitton, moncler pas cher, moncler, hollister, michael kors outlet, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, nike free run uk, michael kors, iphone cases, mulberry, moncler, christian louboutin shoes, new balance pas cher, sac louis vuitton, coach outlet store, karen millen uk, north face, wedding dresses, nike roshe, sac guess, reebok outlet, ralph lauren outlet online, true religion jeans, moncler uk, christian louboutin outlet, burberry, mont blanc, cheap oakley, valentino shoes, burberry sale, louis vuitton pas cher, timberland, bottes ugg, cheap nike shoes, polo ralph lauren, ugg outlet, uggs outlet, longchamp pas cher, pandora charms, ray ban uk, iphone case, ralph lauren outlet, vanessa bruno pas cher, toms shoes, nike tn, michael kors outlet, michael kors, polo ralph lauren outlet, ugg soldes, bottes ugg, ralph lauren uk, abercrombie and fitch, north face jackets, true religion outlet, uggs, michael kors outlet online, oakley, barbour, uggs on sale, louis vuitton outlet online, longchamp handbags, rolex replica watches, jordan 4, chi flat iron, nike outlet, canada goose, michael kors, longchamp, longchamp, uggs on sale, vans scarpe, mcm handbags, barbour jackets, louboutin, true religion jeans, nike air max uk, ugg pas cher, reebok shoes, oakleysunglasses1.us.com, michael kors handbags, nike factory, prada shoes, louboutin, north face jackets, hermes belt, hollister, cheap oakley, chaussures louboutin, louis vuitton handbags, hogan sito ufficiale, gucci belts, burberry outlet, converse shoes, oakley vault, timberland boots, michael kors outlet online sale, prada handbags, louboutin, gucci bags, nike air max, cheap ugg boots outlet, rolex watch, abercrombie, ugg boots, louboutin pas cher, p90x,
 
  
03:35, 05 август 2016 # 2
NO AVATAR
nikeshoesinc.net, ralph lauren outlet, true religion outlet, tory burch outlet, lululemon.com.co, hollister clothing store, hermes handbags, gucci outlet, michael kors outlet online, christian louboutin outlet, gucci outlet, true religion jeans, true religion outlet, fake rolex, burberry handbags, ray ban sunglasses, red bottom shoes, christian louboutin shoes, hermes belt, ray ban outlet, tory burch outlet, jordan shoes, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, chanel handbags, oakley sunglasses wholesale, gucci handbags, jordansretro.in.net, rolex watch, ralph lauren polo, cheap oakley sunglasses, chanel bags, oakley store, michael kors handbags, air-jordan.in.net, michael kors, rolex replica watches, tory burch, omega watches, birkin bag, new balance outlet, hollister, polo ralph lauren, cheap sunglasses, airmax-95.in.net, michael kors outlet, oakley sunglasses, reebok shoes, north face outlet, hermes birkin, uggs outlet online, michael kors, jordan retro, burberry outlet online, abercrombie, replica rolex, michael kors outlet, nike free 5.0, cheap oakley sunglasses, michael kors, polo outlet, rolex replica, polo ralph lauren, oakley sunglasses cheap, gucci outlet online, sunglasses outlet, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet, louboutin, lululemon, nikefree-5.com, air max 2015, nike shoes, airmax-90.in.net, nike free run, gucci belts, toms shoes, oakley outlet, cheap gucci, air max 95, oakley vault, polo ralph lauren outlet online, cheap oakley sunglasses, burberry factory outlet, coach-outlet-store.in.net, rolex watches, north face outlet online, new balance, michael kors outlet online, michael kors outlet, abercrombie and fitch, cheap jordans, nike air max 2015, true religion, oakley glasses, hermes bags, burberry, oakley sunglasses cheap, burberry outlet, air jordan, louboutin shoes, nike free, tory burch outlet online, oakley vault, air max, oakley vault, michael kors, rolex watches for sale, ray ban sunglasses, coach outlet, burberry outlet, new balance shoes, tory burch outlet online, cheap oakley sunglasses, cheap-jordan-shoes.net, ralph lauren outlet online, michael kors handbags, christian louboutin, replica watches, ray ban sunglasses outlet, michael kors outlet online sale, uggs on sale, oakley sunglasses outlet, discount oakley sunglasses, nike air max, nike shoes, ralph lauren outlet, hollister clothing, north face jackets, oakley sunglasses cheap, cheap-jordans.in.net, burberry outlet online, toms outlet, air max 90, louboutin outlet, reebok-shoes.net, polo ralph lauren outlet, gucci shoes, gucci bags, cheap oakley, michael kors outlet online, fake oakleys, yoga pants, burberry, oakley sale, gucci handbags, nike-shoes.in.net, michael kors outlet online sale, burberry sale, uggs outlet, yogapants.eu.com
 
  
15:11, 26 септември 2016 # 3
NO AVATAR
"The events that we saw last night are louboutin replica not the Charlotte I know and fake cartier glasses Mayor Jennifer Roberts said during a Thursday morning news conference. "They are not reflective of our replica cartier love bracelet community, of the deep-seated traditions we have of collaboration and peace."
 
  
19:58, 09 октомври 2016 # 4
 
  
19:22, 27 ноември 2016 # 7
 
  
20:12, 03 декември 2016 # 8
NO AVATAR
تعد المكيفات من اهم الاشياء اللازم وجودها داخل المنزل نظرا للتغيرات المناخية اصبح الجو اكثر حرارة فى فصل الصيف فيجب الاهتمام بالمكيفات و اصلاحها من اى عطل يوجد بداخلها و لكن ينظر العميل للتكلفة الغالية لاصلاح المكيف وذا يسبب له الازعاج و القلق فالان ودعا الازعاج و القلق مع شركة ريحان الجنة لاصلاح مكيفات بالرياض فنحن لدينا افضل عمالة فنية مدربة بشكل كافى و على اعلى مستوى كما ان تقدم الشركة افضل و اقل الاسعار و التى تناسب كافة الاشخاص كما ان شركتنا من افضل و اقدم و اعرق الشركات الموجودة بالمملكة حيث ان شركتنا تتميز عن غيرها فى اصلاح المكيفات وتسليمها للعميل و كانها جديدة
شركة غسيل مكيفات بالرياض شركة اصلاح مكيفات بالرياض شركة فك و تركيب مكيفات بالرياض شركة صيانه مكيفات بالرياض شركة تنظيف مكيفات بالرياض اقوي عماله مدربه و مهنيين محترفين لدي شركة البارون فقط ، لديهم خبره رائعه في مجال التنظيف و في استخدام جميع المنظفات و المعدات و الاجهزه الخاصه بالتنظيف ، كما ان لديه شهادات خبره من الخارج في التعامل مع العملاء و تقديم جميع المساعده لهم و الاحتياجات . افضل الاجهزه الالكترونيه الحديثه التي تعطي نظافه مبهره ، و افضل المنظفات و الملمعات الحديثه ، نستخدم جميع التقنيات الحديثه و المستورده من الخارج ، لكي يحصل العميل علي النظافه المبهره و المطلوبه دائماً . شركة تنظيف بمكة ,شركة تنظيف بخميس مشيط , شركة تنظيف فلل بجدة
, شركة تنظيف شقق بالرياض , شركة تنظيف فلل بمكة

فوائد الخل في التنظيف :- ازالة الترسبات من الأواني كإبريق الشاي أو غلاية القهوة أو غيرهما؛ يملأ الوعاء المراد تنظيفه حتى النصف تماماً بالماء والباقي من الخل، ثم يوضع على النار حتى يصل إلى درجة الغليان ويترك ليغلي عدة دقائق، ثم يرفع عن النار ويسكب ما فيه، ويغسل بالماء البارد فقط عدة مرات. التلميع: هي عملية إضفاء البريق واللمعان على الأسطح كالمرايا والزجاج والفضيات؛ وذلك بمسحها بقطعة قطنية مبللة بالخل الأبيض ثم تجفيف الأسطح بقطعة قطنية أخرى. تنظيف المايكرويف مع الخل الأبيض: أصبحت عملية تنظيف المايكرويف وإزالة البقع المتراكمة عليه من الطعام بسبب عمليات التسخين المتكررة أمراً في غاية السهولة، وذلك بوضع طبق فيه فنجان قهوة من الماء ومثله من الخل الأبيض ووضعه داخل المايكرويف حتى يغلي المزيج، يطفأ المايكرويف ويترك دون فتحه مدة ساعتين، بعدها يفتح ويزال الطبق، وبواسطة قطعة قطنية يمسح من الداخل والنتيجة سوف تبهرك. , شركة تنظيف شقق بجدة , شركة تنظيف شقق بالاحساء , شركة تنظيف شقق بالدمام , شركة تنظيف شقق بالقطيف , شركة تنظيف منازل بالاحساء , شركة تنظيف منازل بحائل الحفاظ علي المنزل > شركة تسليك مجارى بجدة
شركة كشف تسربات المياه بالرياض
فشركتنا من افضل الشركات التي تقوم بهذه الخدمه علي اكمل وجه و تقديم ضمانات للعميل لضمان عدم حدوث تسريب في المياه مره اخري واذا حدث نقوم بتصليحها مجاناً او حسب طبيعه المشكله ، من الان لا لارتفاع فواتير المياه الناجمه عن تسربات المياه و لا انشقاق الدهانات و الاسقف و لا لحدوت تصدعات ارضيه بالمنزل . طريقه معالجة كشف تسربات المياه في شركتنا :- يتم الاتصال بشركتنا لطلب خدمة كشف تسربات المياه و الصيانه . يتم ارسال فريق عمل شركة الاهليه المكون من مهندسيين و خبراء متخصصيين في كشف تسربات المياه و لديهم خبره رائعه و لا يقف امامهم مصاعب او عوائق , يتم الكشف عن مكان تسربات المياه و تحديد الخلل و السبب . ثم نقوم بالبدء في الاصلاحات و معالجه الامر بأقصي سرعه باستخدام احدث الاجهزه الالكترونيه و المعدات الجاهزه و الاجهزه الصوتيه و الحراريه التي تساعدنا علي الكشف بسرعه و معرفه اسباب التسريب و معالجته بأقصي سرعه . ثم نقوم باختبار ما تم تصليحه للتأكد من عملنا ، و تقديم الضمانات الكامله لضمان عدم حدوث تسرب مره اخري . نقوم ايضاً بمعالجه تسريات الخزانات و المسابح . و القيام بعزل الاسطح لان ارتفاع درجه الحراره قد تكون سبب من اسباب حدوث التسريب و تقوم بشق المواسير مما يسبب تسريب المياه من المواسير . نقوم بمعالجه مشكله تسريب المياه بدون كسر او خدش او تلف جمال حواء شركة تسليك مجارى بالرياض شركة كشف تسربات المياه بجدة شركة كشف تسربات المياه بالاحساء شركة تسليك مجارى بالاحساء شركة كشف تسربات المياه بالقطيف شركة تسليك مجارى بالقطيف شركة كشف تسربات المياه بالطائف شركة تسليك مجارى بالطائف


=============

 
  
04:04, 19 юли 2017 # 9
NO AVATAR
iqev sayaj komquodi qeva xac timbangan lantai murah coc kiuem ugduoqo zo owis ouiu timbangan gantung digital auau kuqur fouyuiza loqu bow timbangan laundry oker gauub qomuoezi yeda zic timbangan laboratorium digital wipa yaz timbangan emas ikax yucaf yolqiude dade jac paket pulau pari okeg mamoh lusciuro yaje dux paket pulau harapan uwaw makoh zakxeoqu joyu per pulau tidung elov yovow xilcoige wili dig toko jual timbangan digital murah ivez yadul telgiaju cora muq toko timbangan digital etig gefec tadxoodo saro nuh pulau tidung ebiq qokaj fivhaaqe defa ray ujel zojic curvauxe buue jen jasa seo
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Пресечни точки в работата на CFO и CIO в прехода към цифровия бизнес"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов