Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

Рубрика на

Имате ли 10 минути на две седмици за да

  • се откъснете от оперативната си заетост и да разгледате случващото се в перспектива;
  • чуете друга гледна точка;
  • откриете полезен съвет и
  • най-вече да разберете, че сте на прав път

В този случай може да чуете или прочетете предложените от PricewaterhouseCoopers коментари, защото днес, все повече изпълнителни директори трябва да разбират от финанси, а техните финансови мениджъри - от стратегия.

PwC: 66% от CEO-тата виждат повече заплахи, отколкото преди 3 години

Малко над една трета от запитаните са убедени, че тяхната компания ще реализира растеж през предстоящата година

22 януари 2016, 2136 прочитания

Две трети от главните изпълнителни директори (66%) виждат повече заплахи пред своя бизнес, отколкото преди три години. Това сочат данните от глобалното годишно проучване на PwC сред CEO директорите „Redefining business success in a changing world“. Едва малко над една четвърт (27%) вярват, че растежът на световната икономика в глобален мащаб ще се подобри през следващите 12 месеца, което е с 10% по-малко, отколкото отговорилите по този начин в миналогодишното проучване. 23% пък смятат, че положението ще се влоши (2015: 17%).

CEO

В допълнение данните от проучването показват още, че малко над една трета (35%) от запитаните са убедени, че тяхната компания ще реализира растеж през предстоящата година, което е с 4 пункта по-малко, отколкото през миналата година (39%), и е дори по-ниско от данните за 2013-а.

Икономическото ребалансиране на Китай, спадовете в цените на суровия петрол и геополитическите съображения за сигурност са факторите, оказали влияние върху цялостното увеличаване на несигурността относно перспективите за растеж на глобалната икономиката. Нивото на оптимизъм сред главните изпълнителни директори в Северна Америка е 16%, което е наполовина по-малко от показателите за най-оптимистично настроените региони, като Западна Европа (33%) и Близкия изток (34%). Почти една трета от главните изпълнителни директори в Китай (33%) вярват, световният икономически растеж ще се забави през 2016.

Увереността в ръста на приходите за собствения бизнес за следващите 12 месеца също е намаляла (35% силно уверени срещу 39% за миналата година). На фона на този прилив на песимизъм CEO мениджърите в Индия (64%), Испания (54%) и Румъния (50%) се оказват по-оптимистично настроени. Най-големият обрат се наблюдава в Тайван, къдет само 19% са силно уверени в краткосрочния ръст на компанията, което е значително по-малко от миналогодишния показател от 65%, отбелязвайки поразителен спад от 46 пункта. Швейцария обаче има най-ниска увереност в себе си с едва 16% от швейцарските CEO-та, които са уверени в ръста на приходите, сравнено с 24-те процента за 2015.

Увереността в ръста на приходите е намаляла в голяма част от водещите икономики в света: Китай 24% (2015: 36%), САЩ 33% (2015: 46%), Обединеното кралство 33% (2015: 39%) и Германия 28% (2015: 35%). Италия 20% (2015: 20%) и Япония 28% (2015: 27%) остават без промяна, а само Русия нарушава тенденцията, показвайки ръст в увереността 26% в сравнение с нивото от 16% за миналата година.

Поглеждайки към перспективите за инвестиции, САЩ, Китай, Германия и UK остават страните, чиито CEO-та виждат като най-важната причина за ръст през следващите 12 месеца. Мексико и Обединените арабски емирства също влизат в Топ 10 на мястото на Индонезия и Австралия.

Поради увеличеното безпокойство за геополитическите проблеми, две трети от CEO мениджърите (66%) виждат повече заплахи, които би срещнал техният бизнес днес в сравнение с три години назад.

За четвърта поредна година главните изпълнителни директори виждат свръх регулирането като заплаха за ръста на бизнеса (79%). Киберсигурността е също повод за притеснение за 61% от CEO-тата, визирайки съответно заплахите както за националните, така и за търговските интереси. Тези безпокойства са най-големи сред CEO мениджърите в САЩ, Австралия и Обединеното кралство (74%+), както и в секторите банков, технологичен и застрахователен.

Девет от десет (90%) главни изпълнителни директори споделят, че променят начина, по който използват технологиите, за да достигат до клиентите и да покриват очакванията на акционерите. Най-значителните нива на тази промяна се очакват в секторите с традиционно високи очаквания към услугите за клиентите, включително банки и капиталови пазари (90%), застраховане (95%), хотелиерство и свободно време (94%) и здравеопазване (93%). Като цяло повече оттри четвърти от запитаните (77%) вярват, че технологичното предимство ще трансформира очакванията на бизнеса през следващите 5 години.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов