Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

Добрин Далов: Рискът и паричните потоци трябва да се управляват с повишено внимание

Напълно реален е рискът партньори, клиенти или доставчици на компанията да излязат от бизнеса “от днес за утре”

18 октомври 2012, 5479 прочитания

ContourGlobal е независим производител на електроенергия, с операции на 4 континента в 14 държави. В България компанията стана мажоритарен собственик на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” през юни 2011 г. Сега, година и половина по-късно, българското предприятие работи в пълен синхрон с бизнес практиките на глобалната група. За важните аспекти на финансовото управление към момента разговаряме с Добрин Далов, финансов директор, КонтурГлобал Марица Изток 3.

Добрин Далов

Добрин Далов е финансов директор на КонтурГлобал за Източна Европа, като от 2003г. е финансов директор на проекта Марица Изток 3. Дейностите, с които е ангажиран, включват управление на финансовата и счетоводната дейност на компанията, проектно финансиране и управление на риска. Започнал е кариерата си в PriceWaterhouseCoopers, като е работил като одитор и консултант в офисите в София и Лондон.

г-н Далов, не е тайна, че годините на кризата изправиха мениджърите отговарящи за финансовото управление на своите компании пред съвсем различни предизвикателства от тези, с които те трябваше да се справят преди. В сравнение с предходната година, повишен или понижен е вашият оптимизъм, относно развитието на бизнеса?
Всъщност няма основания за особено оптимистични настроения. Тук не става дума само за България, която е малка страна и няма как да влияе на световната и европейска икономика. Като цяло фундаментите на бизнеса и икономиката в глобален мащаб и особено в Европа са под влиянието на доста проблеми. Европейска икономика е по-неефективна в сравнение с тази на САЩ и Китай например, а към това се добавя бушуващата криза, дълговите проблеми в Еврозоната, случващото се в Гърция, Испания, Португалия. Ако не се намерят решения за тези проблеми, ако не се постигне по-висока степен на сигурност и стабилност бизнес средата може да стане тотално неконтролируема. Надявам се, че това няма да се случи, но за момента не виждам положително развитие.

Какви фактори биха могли да окажат положително влияние върху общата икономическа среда и бизнес климата?  
Не само мое мнение е, че през последните няколко години икономическата среда в България не се развива добре. Сред причините затова са както неблагоприятните глобални тенденции, така и някои мерки, които се предприемат на държавно ниво. Например т.нар. “промоции” в големите вериги магазини са една антипазарна практика. Наложената нова такса достъп за възобновяемите енергийни източници и редица други примери сочат, че се предприемат действия, които не съдействат за подобряване на икономическата среда, а постигат обратен ефект. Всичко това води до непредсказуемост и пречи на привличането на инвестиции. Всеки инвеститор търси стабилна законова рамка и предсказуемост на средата – това са фактори с определящо значение за бизнес климата.    

Върху какви аспекти е съсредоточено сега вниманието на финансовите директори?
За всеки бизнес отговорът на този въпрос е различен. От моя гледна точка,  особено важно в настоящия момент е управлението на паричните потоци. Преди кризата на пазара имаше много “евтини пари”. Всички банки бяха готови да предоставят финансиране. Нямаше толкова големи ликвидни проблеми, каквито има към момента. Всичко това е валидно не само за България. Ето защо във всяка компания трябва да се обръща много внимание на управлението на паричните средства и на управлението на риска.
Напълно реален е рискът партньори, клиенти или доставчици на компанията да излязат от бизнеса “от днес за утре”. Такива случаи има и понякога те носят допълнителни ликвидни затруднения, а не е тайна, че в България почти всяка втора фирма има такива затруднения и за събиране на дължими вземания се влагат много усилия. Съответно по веригата това се отразява на всички. На този фон управлението на паричните потоци е изключително важен въпрос.

Какви инициативи насочени към ефективното финансово управление се реализират в КонтурГлобал Марица Изток 3?
Сред реализираните проекти, свързани с работата на финансовата функция в компанията е и внедряването на нова информационна система за управление на бизнес процесите, базирана на SAP. Това решение се използва от началото на тази година, с което се осигурява пълно съответствие на нашата работа с корпоративните процеси за одобрение на фактури, управление на поръчки и т.н. Допълнителна полза от въвеждането на системата е и възможността да използваме софтуера SAP Business Planning & Consolidation (SAP BPC) като средство за консолидиране на отчети. Така имаме в реално време всички данни необходими за различни отчети, буквално с натискане на един бутон.

Въпросите зададе Надя Кръстева