Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

ЕЦБ може да прекрати програмата за стимули още тази година

03 януари 2018, 90 прочитания

Европейската централна банка може да прекрати през тази година програмата си за икономическо стимулиране, ако икономиката на еврозоната продължи да показва стабилен растеж. Това заявява в интервю за германски вестник Евалд Новотни от ЕЦБ, съобщава Reuters.

По-рано банката обяви, че ще изкупува облигации до септември и се очаква предвидената за това сума от 2,55 трилиона евро да бъде намалена. Това е част от усилията на банката за съживяване на инфлацията в еврозоната.

„Ако икономиката продължи да се представя така добре, ние ще приключим програмата през 2018“, казва Новотни пред Sueddeutsche Zeitung в интервю направено преди Коледа.

 

ЕЦБ може да прекрати програмата за стимули още тази година

 

Изказването на Новотни, повтаряйки коментар на члена на Управителния борд на ЕЦБ Бенмоа Кьоре, вероятно ще затвърди тези очаквания.

„Имайки предвид случващото се в икономиката, вярвам че има логичен шанс продължаването на програмата за изкупуване, направено през октомври, да е последното“, казва Кьоре пред Caixin Global.

По думите му, ЕЦБ може да запази програмата в случай на нужда, но също така има и „много инструменти за реакция“ ако инфлацията в еврозоната се покачи над очакванията.

Програмата на ЕЦБ за стимулиране помогна за изваждането на еврозоната от дефлацията, с растеж от над един процент.

Макар нивата на инфлация да не достигнат заложеното от ЕЦБ ниво от близо 2% за следващите години, Новотни посочва, че определящите политиката в това отношение трябва да покажат гъвкавост.  

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов