Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

Нова регулаторна рамка принуждава Amazon да продаде част от инфраструктурата си в Китай

14 ноември 2017, 80 прочитания

остави коментар

Amazon продава част от инфраструктурата си в Китай на своя местен партньор. Компанията Beijing Sinnet Technology Co Ltd съобщи, че ще купи подразделението на AWS за публичен облак в Китай срещу 301,2 млн. долара, предаде Reuters.

Говорител на американската компания поясни, че причината AWS да продава определени физически активи от инфраструктура си на Sinnet е желанието да отговаря на китайските закони, като компанията ще запази интелектуалната собственост върху своите услуги по цял свят.


Новата регулаторна рамка в Китай принуждава Amazon да продаде част от инфраструктурата си в страната


Китайските власти затягат правилата за чуждестранни дейта и облачни услуги, въвеждайки нови мерки за следене и увеличавайки контрола над трансграничното прехвърляне на данни. Влезлите в сила преди месеци закони изискват фирмите да съхраняват данните в страната.

Анализаторът на Forrester Research Чарли Дай казва, че до голяма степен решението е в резултат на необходимостта от спазване на регулаторната уредба. Според нето това е нужно, за да може AWS да се развива в други бизнес сфери на този голям пазар.

Интернет доставчиците в Китай бяха задължени да прекратят предлагането на VPN и други услуги в своите мрежи, позволявали на потребители да заобикалят Великата защитна стена (Great Firewall).

Пред същите трудности са изправени и други големи компании, като Microsoft, Oracle и IBM, опитващи се да разположат свои дейта центрове в страната.

Облачните услуги са силно конкурентна сфера в Китай. Подразделението на Alibaba Group Holding за облачни изчисления е открило над десет дейта центрове през 2016 г. На китайските фирми се падат близо 80% от общите приходи от облачни услуги в страната и близо половината пазар на дейта центрове през 2017, според данни на Synergy Research Group.

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Нова регулаторна рамка принуждава Amazon да продаде част от инфраструктурата си в Китай"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов