Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

ТОП 10 на най-конкурентоспособните икономики в света

В новото издание на индекса за глобална конкурентоспособност България е на 50-то място

17 юли 2017, 638 прочитания

Въпросът за това как може да се измери конкурентоспособността на икономиката на дадена страна вълнува много икономисти, инвеститори и политици по целия свят. За да отговори на този въпрос, Световният икономически форум е разработил индекс на конкурентоспособността Global Competitiveness Index (GCI). Наскоро бе публикувано поредното издание на тази класация. 

GCI 2017

Индексът GCI се изчислява на базата на 114 икономически показатели – от качество на инфраструктурата до обем на външния дълг. Ето кои са най-конкурентоспособните страни в последното издание на индекса:


10. Финландия
Индекс 2016: 5,44.
Индекс 2015: 5,45.
Финландия е в категорията на малките високоразвити индустриални държави. Нейният дял в световното производство не е голям - 0,4%, а в световната търговия страната има дял 0,8%. Интересно е да отбележим, че по показателя БВП на глава от населението Финландия е сред най-добре представящите се страни - $34 585. 


9. Хонконг
Индекс 2016: 5,48.
Индекс 2015: 5,46.
Икономиката на територията се основава на свободен пазар, ниски данъци и ненамеса на държавата в икономиката. Хонконг не е офшорна територия, това е свободно пристанище, което не взема митнически такси при внос. Там няма данък добавена стойност или негови еквиваленти. Акцизи се плащат само за 4 вида стоки, независимо от това дали са вносни или местно производство. Тези стоки са алкохолни напитки, тютюн, минерално масло и метилов спирт. 
Хонконг е важен център на международните финанси и търговия, а нивото на концентрация на главни квартири на компании е най-високото за целия Азиатско-тихоокеански регион. 


8. Япония
Индекс 2016: 5,48.
Индекс 2015: 5,47.
Секторите банкови услуги, застраховане, недвижими имоти, транспорт, търговия на дребно, телекомуникации и строителство играят значителна роля в икономиката на страната. Япония разполага с крупни производствени мощности, като в нея са базирани няколко от най-големите производители на моторни превозни средства, електроника, стомана, кораби, химикали, текстил и хранителни продукти. Секторът на услугите допринася за три четвърти от БВП. 


7. Великобритания
Индекс 2016: 5,49.
Индекс 2015: 5,34.
Основен сектор в икономиката на страната са услугите, които допринасят за около 75% от БВП. Добре развитият банков сектор и сравнително либералното регулиране превръщат страната (преди всичко лондонското Сити) в световен финансов център. Напоследък се появиха редица публикации, обръщащи внимание на това, че страната е един от центровете, даващи възможност на свръхбогати лица да избегнат данъци. 


6. Швеция
Индекс 2016: 5,53.
Индекс 2015: 5,43.
С население само 9 млн. души, Швеция има 50 глобални компании, сред които - ABB, Atlas Copco, Oriflame, Saab AB, Saab Automobile AB, Scania, Volvo, Volvo Trucks, Ericsson, TELE2, AB Electrolux, TetraPak, Alfa Laval, SKF, H&M.
Страната е на първо място в света по производството на лагери, отличава се с високо ниво на иновации, високоразвита и постоянно модернизирана инфраструктура, добре образована работна сила, владееща английски език. Данъците са високи. 


5. Германия
Индекс 2016: 5,57.
Индекс 2015: 5,53.
Икономиката на Германия е най-крупната в Европа. Основа на икономиката са услугите (54%) и производството (45,9%). Икономиката на Германия се характеризира с отлично развита инфраструктура и висококвалифицирана работна сила. 


4. Холандия
Индекс 2016: 5,57.
Индекс 2015: 5,50.
Холандия продължава да бъде сред 20-те страни, които са лидери по обем на БВП. В страната са разположени главните квартири и производствени мощности на такива транснационални и европейски компании като VimpelCom, Royal Dutch/Shell, Unilever, Royal Philips Electronics. 
Част от холандската банкова са система са водещи финансови институции като ING Groep N.V., ABN AMRO Bank и др. 


3. САЩ
Индекс 2016: 5,70.
Индекс 2015: 5,61.
Икономиката на САЩ е най-крупната в света по номинална стойност на БВП - $55 805 на глава от населението. 
По покупателна способност САЩ е втора в света. 
Икономиката на САЩ е една от най-диверсифицираните национални икономики в света. Същевременно обаче, тя има и най-висок номинал във външния дълг в света. 


2. Сингапур
Индекс 2016: 5,72.
Индекс 2015: 5,68.
Сингапур е високо развита страна с пазарна икономика и ниски данъци, в която важна роля играят транснационалните корпорации. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е един от най-високите в света - $52 887. 
Сингапур е привлекателен за инвеститорите заради ниските данъци. В страната има всичко на всичко 5 данъка, сред които са данък върху печалбата и данък върху работната заплата. 


1. Швейцария
Индекс 2016: 5,81.
Индекс 2015: 5,76.
Икономиката на Швейцария е една от най-стабилните в света. Политиката на дългосрочно гарантиране на паричните влогове и банкова тайна превръща Швейцария в място, в което инвеститорите се чувстват най-уверени в безопасността на своите средства, но в резултат икономиката на страната става все по-зависима от постоянни притоци на чуждестранни инвестиции. 
Поради неголямата територия на страната и високата специализация на труда, ключови икономически ресурси за Швейцария са промишлеността и търговията. Швейцария е световен лидер по промиване на злато, преработвайки две трети от световните добиви на ценния метал. 


Къде сме ние?
България е на 50-то място в глобалния индекс на конкурентоспособността, в който фигурират 138 страни. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е $6831 – т.е. 8 пъти по-нисък от този на САЩ и 5 пъти по-нисък от този на Финландия. 
Средната оценка (самият индекс) за нашата страна е 4,4. Тя е формирана от следните оценки различните критерии:
 • Институции 3,5
 • Инфраструктура 4,0
 • Макроикономическа среда 5,5
 • Здравеопазване и основно образование 5,9
 • Висше образование и обучение 4,6
 • Ефикасност на пазара на стоки 4,4
 • Ефикасност на пазара на труда 4,4
 • Развитие на финансовия пазар 4,1
 • Технологична готовност 5,1
 • Мащаб на пазара 3,9
 • Сложност на бизнеса 3,8
 • Иновации 3,4

Все пак, бихме могли да приемем, че общото класиране на България е относително добро, като се има предвид, че страна като Унгария е на 69-о място, Русия е на 43-то място, Румъния - на 62-ро, Гърция – на 86-то. 


Подробни данни от доклада Global Competitiveness Index са достъпни тук
 
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов