Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

Рубрика на

В тази рубрика EY Bulgaria споделя с вас материали в областта на на одита, данъчните и финансовите консултации и сделки. Тук ще можете да намерите статии и проучвания по горещи теми, свързани с бизнеса и икономиката на локално и глобално ниво, включително: ежемесечни данъчни бюлетини, статии, анализи и проучвания.

България подписа конвенция за прилагане на мерките по проекта BEPS

Приемането на многостранната спогодба на практика ще промени широка мрежа от съществуващи данъчни спогодби за избягване на двойно данъчно облагане

19 юни 2017, 873 прочитания

 

На 7 юни се проведе официалната церемония по подписване на Международната многостранна конвенция за прилагане на мерките за предотвратяване на изкуственото намаляване на данъчната основа и прехвърляне на печалби (Base Erosion and Profit Shifting - BEPS), съобщиха представители на EY България в своя информационен бюлетин. 

EY

Конвенцията бе подписана от 68 държави, включително България. Приемането на многостранната спогодба на практика ще промени широка мрежа от съществуващи данъчни спогодби за избягване на двойно данъчно облагане (СИДДО). Промените имат за цел да ограничат злоупотребите със СИДДО, както и възможностите за изкуствено избягване на място на стопанска дейност (МСД). Също така, предвидените изменения следва да доведат до подобряване ефективността на процедурата по взаимно споразумение между данъчните администрации, ограничаване използването на хибридни несъответствия, както и въвеждане на задължителен арбитраж.
 
България е избрала да включи в приложното поле на Конвенцията всички съществуващи спогодби, без тези с Холандия и Малта. По отношение на спогодбите с Холандия и Малта се очаква договаряне на промени или започване на двустранна процедура по договаряне в контекста на заложените в Многостранната конвенция мерки.
 
Всяка от държавите подписали Многостранния инструмент ще трябва да въведе задължителни мерки за ограничаване на достъпа до СИДДО на лица, които не могат да докажат, че ползването на данъчно облекчение не е сред основните причини за конкретна структура. Тази нова мярка има по-широк обхват от традиционно прилагания критерий за определяне на действителния притежател на дохода, предмет на множество спорове през последните години в България. Новото правило може да засегне прилагането на облекчения от холдингови компании, установени в юрисдикции с благоприятни СИДДО по отношение на освобождаването от данък върху капиталови печалби от разпореждане с акции и дялове.
 
Освен въвеждането на задължителните мерки, България прие резервирана позиция относно правилата за ограничаване на възможностите за изкуствено избягване на статута на МСД, както и тези за облагане на печалби от прехвърляне на акции в компании, инвестиращи в недвижимо имущество.
 
Тази позиция е неочаквана поради засиления фокус от страна на НАП към чуждестранни компании, които извършват стопанска дейност в страната без да са формално установени.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов