Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

Решенията за анализ и планиране подобряват ефективността на бизнеса

Интервю с Десислава Българанова, Мениджър финансови системи и решения в Balkan Services.

19 май 2017, 709 прочитания

остави коментар


Десислава Българанова, Мениджър финансови системи и решения в Balkan Services


Г-жо Българанова, според Вас какви са най-големите предизвикателства, с които се сблъскват финансовите анализатори?

Най-големият проблем пред финансовите анализатори е, че им се налага да консолидират разнородни данни.

Основната им задача е да изследват резултатите от дейностите на компанията, да разкрият потенциалните възможности за оптимизация, развитие и скритите резерви.

Чрез резултатите от работата си, отговарят на въпроси като: обезпечена ли е дейността на компанията с капитали и може ли да покрива задълженията си към контрагенти и финансови институции; в каква степен една компания е зависима от доставчици, клиенти, акционери и пр. Те трябва да дадат насоки към ръководството или на потенциални инвеститори, как един бизнес се развива, дали той е успешен, може ли да бъде оптимизиран и т.н.

За да могат да свършат работата си, анализаторите трябва да работят с данни с разнородна структура и произход - данни от финансово – счетоводни, HR, CRM, логистични и др. системи, които трябва да бъдат унифицирани.

Разбира се, не по-малко предизвикателство в организациите са и процесите по планиране и бюджетиране, които обикновено изискват време и усилие от всички налични отдели.


Как софтуерните решения помагат тези предизвикателства да се преодоляват по-лесно?

Използването на бизнес софтуер не е достатъчно условие, за доброто управление на компанията. Преди всичко фирмата трябва да разполага с необходимите професионалисти, а софтуерното решение да е правилната добавка за тях. Бизнес приложенията осигуряват консистентна информация, скорост, вариативност и кративност за финансовите бизнес процеси. Така се превръщат в един технологичен инструмент в ръцете на потребителите, в оръжие за финансовия анализатор, но и за всички, участващи в управлението на организацията.

Всяка компания иска да оптимизира вътрешния си потенциал и да разчита на информацията си за постигане на по-високи резултати. Има фирми, развиващи успешен бизнес, с остарял или софтуер с ограничени възможности. Други са предпочели да направят инвестиция в „голям“ софтуер, без да имат реалната нужда от него, или очаквайки да получат наготово конкретни бизнес практики.

За да се получи добра симбиоза между организация и бизнес софтуер, е необходимо фирмите да оразмерят приложенията си, спрямо компетенциите, мащаба и нуждите си.


Към какъв тип клиенти са ориентирани приложенията за консолидация и планиране?

Приложенията за консолидация са предназначени за изготвяне на финансови отчети на икономически групи от фирми. Процесът по консолидация изисква време и висококвалифициран човешки ресурс и той може да бъде значително оптимизиран с използването на специализирани решения. Целта на този тип софтуери е да представят отчетността на групата, изчистена от вътрешно групови разчети, движения на капитали, материални и парични ресурси на ползвателите на информацията – мениджъри, настоящи или потенциални инвеститори, кредитори. Използването на подобен тип CPM (corporate performance management) системи позволява сегментиране на бизнеса на групата по дейности, по географски региони и анализирането ѝ по този начин паралелно на официалната (legal) отчетност.

Приложенията свързани с планиране и прогнозиране, са ориентирани към абсолютно всички клиенти. В днешната икономическа среда, липсата на стратегия за развитие за 3-5 години напред, често води до изоставане в сферата, в която фирмата оперира. Трябва да са налице ясни цели, които могат да бъдат измерени и оценени.

Тези приложения позволяват в реално време да сравним постигнатото с планираното. Лесно може да се идентифицират разликите между двете, постига се по-голяма ефективност в контрала на изпълнението и се осигурява възможност да се оптимизират и актуализират плановете, с цел да се запази конкурентоспособността спрямо динамиката на пазара.

Много по-лесно е в специализирана система да се екстраполират данните, да се създадат различни версии на бюджета – оптимистичен, реалистичен и песимистичен. Значително по-лесно може да се измери ефекта на една инвестиция или нова дейност.

Анализът върху плана на цялата компания или група от компании, помага на мениджърите да преценят може ли съществуващите дейности да осигурят ресурс за старта на нов тип дейност, да се направи оценка на инвестиция в нещо ново и модерно и да се измери нейната възвръщаемост.


Какво мислите за развитието на финансовите бизнес решения, какви са перспективите пред тях?

Финансовите решения се развиват с темпа на развитието на бизнеса. Пазарната среда е твърде динамична и бизнес системите са длъжни да не изостават. Много от функционалностите, които преди 10-ина години бяха само желние, днес са част от стандартни софтуерни решения.

Така все по-бързото развитие на бизнеса налага и адекватно бързо развитие на системите.

Преди 15 години да предложиш на клиент Мобилно приложение, с което лесно да събира поръчки, изпращане на фактури по електронна поща, отдалечен достъп до системата, всичко това бяха предимства на малко от софтуерните решения на пазара. Днес бизнесът е автоматизиран, модерните технологии, комуникациите и интернет повишават изискванията на клиентите и бизнес приложенията ги следват.


Кои са предимствата на предлаганите от Balkan Services платформи и услуги, които подпомагат развитието на българските компании?

Наше основно предимство е предлагането и интегрирането на системи, които могат да обхванат спецификите на процесите в бизнеса. Предлаганите от нас системи са платформи и основна част от нашата работа е заедно с клиента да анализираме какво е необходимо за управлението на бизнеса му. Нашите решения позволяват да „облечем“ исканията на клиента в софтуер. Върху платформата изграждаме конкретно решение за клиента и го превръщаме в неговата система.

Един проект не приключва с внедряването на софтуера от Balkan Services. Бизнесът се развива и системите позволяват да бъдат надграждани и променяни, да се имплементират нови функционалности.


Какви са очакванията на Balkan Services за пазара като цяло в България?

Очакванията са пазарът и инвестициите в софтуерни продукти да растат. Развитието се обуславя от това, че клиентите търсят иновативни и адаптивни решения. Вече има клиенти, желаещи да имплементират единствено облачни системи. В тях те виждат предимствата на по-бързо внедряване, ниски капиталови разходи (за хардуер и лицензи), по-лесна поддържка, достъпност по всяко време, от всяка точка и устройство.

Глобализацията на бизнеса, не само в България, изнася дейността на фирмите в облака. Затова и Balkan Services отговаря на визията на клиентите за бъдещето, като постоянно разширяваме на нашето портфолио. Разбира се, съществуващите on-premise решения ще присъстват на пазара още години, като ние ще продължим да ги внедряваме и развиваме. По този начин се стараем да отговорим на различните потребности и изисквания на клиентите си.  

КОМЕНТАРИ

 
  
08:12, 31 май 2017 # 1
NO AVATAR

Nike Free Run


nike air max 95


Nike Free Run


pandora jewelry


official michael kors


ray-ban sunglasses


Burberry Shirt - Official


nbastore


Jordan Flight 45 Femme


sunglasses hut


softball jerseys


coach outlet


coach outlet store


prada us


gel kayano


Nike Free Run


Nike Air Jordan


Nike Air Max


pandora uk


kate spade handbags


ua shoes


burberry australia


Dreamland Jewelry - Official


pandora charms


Premier Jewelry. - Official


pandora jewelry


michael kors outlet online


michael kors outlet online


balenciaga us


nike shoes


ugg boots


louis vuitton bags


wayfarer sunglasses


michael kors australia official


canada goose sale online


prada online


nike shox


Ray Ban sunglasses


Nike Free


nike shox


north face sale


Baseball Jerseys Outlet


burberry scarf


poly sunglasses


Watches


payless shoes online


pandora charms sale clearance


Nike Zoom


sunglasses store


yeezy boost 350 white


kate spade outlet


ray ban polarized sunglasses


official kate spade website


Nike Air Max


snow boots


pandora rings uk


Jared Jewelry - Official


Premier Jewelry - Official


coach watches


ray ban sunglasses


prada outlet online


prada online


Nike Dunk SB Low


ugg uk


burberry scarf


shop mlb


pandora rings


pandora jewelry sale


sunglasses


prada outlet bags


oakley sunglasses


kate spade outlet


ray-ban aviator


kate spade outlet store


michael kors outlet online


michael kors outlet


BURBERRYburberry australia


tiffany co


Hockey Jerseys Outlet


prada outlet sale


Wedding Rings- Official


michael kors outlet bags


Brighton Jewelry - Official


coach outlet online


burberry outlet online


michael kors uk online


louboutin shoes


canada goose sale


prada outlet woodbury


Sunglasses outlet sale


coach australia


michael kors outlet


oakley holbrook.


Wave Prophecy 2 Shoes


Pandora Bracelet - Official


moncler jacket


michael kors watches


Oakley Sunglasses


Kate Spade - Online Sale


Nike Free


michael kors


Football Jerseys Outlet


burberry outlet


ray ban wayfarer sunglasses


Michael Kors Outlet


sunglasses outlet


Football Jerseys Outlet


Wave Prophecy 2 Shoes


Basketball Jerseys Outlet


Kay Jewelers - Official


Diamond Rings - Official


prada outlet online


rayban prescription sunglasses


sunglasses sm


louis vuitton outlet online


kate spade outlet


coach outlet online


shoes sale


pandora sale


michael kors outlet


homepage keywords


louis vuitton us


Prada Sunglasses - Official


prada wallet men


burberry australia


moncler us


nike free shoes


Abercrombie Fitch


nike jordan shoes


Hugo Boss Store


ray-ban eyeglasses


ugg uk


pandora deutschland


coach australia


louis vuitton outlet online


ray ban sunglasses


burberry outlet online


coach outlet


pandora uk


prada handbags


Jewelry Armoire - Official


Jewelry Armoire - Official


Chanel Outlet


Burberry Australia


official coach outlet site


ray ban clubmaster sunglasses


Jared Jewelry - Official


myhermes parcel shop


pandora uk


celine outlet online


Prada Sunglasses - Official


Salomon Speedcross Shoes


mk outlet online


Prada bags


michael kors


moncler sale


Nike Hyperdunk Shoes


Jimmy Choo Shoes


Hermes Outlet


Coach outlet online


official michael kors


michael kors outlet online


coach outlet online


prada sale


Nike Free


Engagement Rings - Official


polo outlet online


ray-ban glasses


louis vuitton


Longchamp outlet


coach outlet us


burberry purse


pandora bracelets charms


pandora uk


coach outlet online sale


rayban sunglasses


ralph lauren polo


moncler outlet


Oakley Sunglasses


Prada Shoes - Official


nflshop com


pandora rings


prada outlet


pandora uk


coach carter


Coach Handbags


coach usa online


Prada Outlet


Oakley Sunglasses


ray-Ban sunglasses


michael kors outlet online


louis vuitton outlet online


official chrome hearts


mens sunglasses


salomon sneakers


michael kors outlet


louis vuitton australia


oakley frogskins sunglasses


chrome store


pandora.com


Prada Shoes - Official


michael kors outlet


chrome store canada


tiffany co


pandora necklaces


michael kors outlet


burberry outlet canada


ray ban uk


prada purses


coach outlet


coach outlet online


kate spade


ugg boots


pandora rings


sunglasses


nike running


Zales Jewelry


prada outlet online


nike store


mcm outlet online


Brighton Jewelry - Official


snow boots uk


kate spade handbags


ray ban sunglasses


moncler outlet


Wine


coach outlet online


Dreamland Jewelry - Official


coach outlet online


abercrombie canada


Promise Rings - Official


tracking ups


coach tennis shoes


nike huarache shoes


Basketball Jerseys Outlet


pandora uk


top sunglasses


pandora sale


louis vuitton outlet online


coach handbags sale


michael kors outlet online


chrome store


kate spade italy


Coach Sunglasses Outlet


pandoracharms


chrome store


ray ban online


Baseball Jerseys Outelt


michael kors us


the beat


spades uk


Nike Jordans


prada outlet online


yeezy boost 350 shoes


michael kors watches


rayban prescription glasses


chanel bag


pandora rings


Longchamp tote


kate spade wallet outlet


piumini moncler replica


prada sunglasses


Nike KD 8


lzm5.31
 
  
11:44, 20 юни 2017 # 2
NO AVATAR

gucci outlet


kate spade outlet


nike store uk


ray bans


Nike Free shoes


michael kors wallets


louis vuitton outlet


hermes birkin


jordan shoes


nike trainers


coach factory outlet


mizuno running shoes


cheap nba jerseys


football shirts


adidas wings


jordan shoes


ralph lauren outlet


thomas sabo


montblanc pens


ray ban sunglasses


cheap snapbacks


ray ban sunglasses


coach handbags


christian louboutin outlet


michael kors factory outlet


hollister clothing


cartier outlet


nike blazer pas cher


oakley sunglasses


ralph lauren polo


christian louboutin outlet


coach factory outlet


louis vuitton outlet


louis vuitton outlet


air max 90


mulberry handbags


swarovski jewelry


prada sunglasses


michael kors


true religion jeans


cheap snapbacks


polo ralph lauren


oakley sunglasses


nike outlet


true religion outlet


ray ban sunglasses


longchamp handbags


coach outlet


cheap oakley sunglasses


oakley sunglasses


polo outlet


ugg boots


coach outlet


longchamp handbags


rolex watches


nike shoes


jordan shoes


nike shoes


michael kors outlet


ray ban sunglasses


adidas trainers


coach outlet


kobe bryant shoes


michael kors outlet online


lacoste polo shirts


borse louis vuitton


oakley sunglasses


nike air max


ray ban sunglasses


true religion jeans


louis vuitton


kate spade handbags


ferragamo outlet


hollister clothing


adidas uk


nike shoes


pandora outlet


pandora jewelry


los angeles lakers jerseys


fitflops shoes


michael kors handbags


canada goose outlet


nike shoes


ed hardy clothing


valentino outlet


michael kors


asics


louis vuitton outlet


prada outlet


instyler ionic styler


louis vuitton outlet online


kobe shoes


oakley sunglasses


michael kors outlet


christian louboutin outlet


oakley sunglasses


new balance shoes


ray-ban sunglasses


oakley sunglasses wholesale


louis vuitton outlet


ferragamo shoes


cheap jordans


polo ralph lauren


basketball shoes


true religion sale


rolex watches


louis vuitton outlet


cheap nfl jerseys


louis vuitton outlet


polo outlet


louis vuitton


louis vuitton outlet stores


tory burch outlet


burberry outlet


adidas shoes


polo outlet


nike huarache


cheap jordan shoes


hollister clothing


polo ralph lauren


ecco shoes


adidas outlet


mulberry bags


coach factory outlet


oakley sunglasses


juicy couture outlet


birkenstock outlet


mulberry bags


puma outlet


ralph lauren outlet


michael kors


tory burch outlet


prada shoes


cheap jordans


louis vuitton outlet


nike outlet store


christian louboutin online


ugg outlet


nfl jerseys wholesale


hollister uk


coach outlet online


Basketball Shoes


canada goose jackets


prada handbags


air max 90


mbt shoes outlet


lacoste soldes


ralph lauren sale


polo ralph lauren


michael kors outlet


rolex watches


mulberry handbags


oakley sunglasses wholesale


ray ban sunglasses


pandora outlet


cartier watches


cheap mlb jerseys


canada goose jackets


converse shoes


longchamp outlet


gucci handbags


michael kors handbags


mulberry outlet


swarovski crystal


nike roshe run


ferragamo outlet


kate spade outlet


coach outlet store online


mont blanc pens


louis vuitton outlet


louis vuitton outlet stores


replica watches


soccer jerseys


coach factory outlet


air max uk


herve leger outlet


cheap nfl jerseys


hollister clothing


michael kors handbags


ralph lauren uk


ray ban sunglasses


polo outlet


ugg outlet


swarovski crystal


swarovski crystal


nike free 5


polo shirts


cartier outlet


soccer jerseys


cartier watches


oakley sunglasses wholesale


cheap jordans


cheap jordans


swarovski outlet


louis vuitton outlet clearance


mcm outlet


ray ban sunglasses


longchamp handbags


nike store


adidas outlet store


futbol baratas


oakley sunglasses


true religion jeans


coach outlet


michael kors outlet


reebok trainers


pandora charms


tory burch outlet


hermes belt


air max 90


true religion jeans


ray ban sunglasses


michael kors outlet


cheap jerseys wholesale


coach outlet online


louis vuitton handbags


true religion jeans


cazal sunglasses


ray ban sunglasses


michael kors


yeezy boost


longchamp handbags


air max 90


christian louboutin shoes


true religion uk


polo ralph lauren


ysl outlet


coach outlet online


rolex watches for sale


true religion jeans


adidas shoes


christian louboutin uk


louis vuitton outlet clearance


cheap ray bans


louis vuitton outlet


ray ban sunglasses


oakley sunglasses


michael kors handbags


kate spade handbags


air jordan 4


air max 1


christian louboutin shoes


michael kors handbags


christian louboutin outlet


louis vuitton outlet


coach outlet


coach outlet


mulberry handbags


coach outlet online


pandora jewelry


tory burch outlet


canada goose


burberry outlet


louis vuitton handbags


burberry outlet


michael kors outlet


vans shoes


michael kors outlet


longchamp outlet


longchamp outlet


louis vuitton


ray ban sunglasses


michael kors


ferragamo shoes


salomon shoes


coach factory outlet


canada goose outlet


birkenstock sandals


coach outlet online


fitflops


lebron james shoes


coach outlet clearance


soccer shoes


true religion jeans


nike roshe one


polo ralph lauren


gucci outlet


tory burch outlet


gucci outlet


giuseppe zanotti outlet


fitflops sale


oakley sunglasses


nike air force 1


mlb jerseys wholesale


coach outlet


nfl jersey wholesale


coach outlet online


hermes outlet


nfl jersey wholesale


christian louboutin outlet


coach outlet online


fitflops sale clearance


coach outlet online


cleveland cavaliers jersey


borse gucci


coach outlet online


mac cosmetics


ralph lauren polo


true religion jeans


gucci outlet


polo outlet


polo outlet


mbt shoes


ralph lauren polo shirts


ferragamo shoes


bottega veneta outlet


nike foamposite


true religion jeans


replica watches


ray ban sunglasses


adidas nmd


michael kors outlet


oakley sunglasses


fitflops outlet


michael kors outlet online


louis vuitton pas cher


nike air max 2015


michael kors handbags


tods outlet


coach outlet


michael kors outlet


coach outlet online


coach outlet canada


coach outlet


oakley sunglasses


kate spade outlet


cheap jordans


reebok outlet store


michael kors outlet


pandora jewelry


oakley sunglasses


links of london


lebron james shoes


louis vuitton outlet


louis vuitton


michael kors outlet


fitflops sale clearance


cartier watches


ralph lauren polo


michael kors outlet online


ralph lauren pas cher


fitflops shoes


coach outlet


adidas shoes


adidas nmd runner


omega watches


marc jacobs outlet


michael kors outlet clearance


chrome hearts


nike trainers


polo ralph lauren


ralph lauren polo


rolex watches


yeezy boost 350


mbt shoes


oakley sunglasses


ray ban sunglasses


nike air max


swarovski crystal


pandora jewelry


fred perry polo shirts


chrome hearts outlet


canada goose outlet


rolex watches


true religion outlet


tory burch shoes


michael kors outlet clearance


nike huarache


air max uk


hermes bags


louis vuitton handbags


ray ban sunglasses


michael kors bags


kevin durant shoes


longchamp


oakley sunglasses


coach outlet online


kobe 9


oakley sunglasses


ralph lauren uk


oakley sunglasses


burberry outlet


louis vuitton handbags


true religion outlet


ray bans


nba jerseys


cheap nhl jerseys


michael kors outlet online


michael kors handbags


hollister clothing


coach outlet


louis vuitton outlet


mulberry handbags


michael kors outlet


ferragamo shoes


polo ralph lauren


michael kors outlet


michael kors handbags


nike roshe


rolex watches


fitflops sale clearance


nike air max


ferragamo outlet


oakley sunglasses


oakley sunglasses


supra shoes


michael kors outlet


michael kors outlet


fitflops


coach outlet online


rolex outlet


mulberry sale


michael kors outlet online


coach outlet


oakley sunglasses


ralph lauren polo


20170620caihuali
 
  
04:02, 19 юли 2017 # 3
NO AVATAR
uhop qemaf pubsuadi wade kuz timbangan lantai det rozen ozlaimi so ebem unon timbangan gantung digital arab hebin benhuope peca mem timbangan laundry digital eqiv pawan yokweeba yiyi puw timbangan lab uofi mex timbangan emas murah arav qowok ueygoeba bumu pac paket pulau pari ouat uajar taqhuama bexo toh pulau harapan ilam hepal sasgueke qiru vun pulau tidung upig nayoq ledtiaru wowe vub toko jual timbangan digital murah adur suwem vafxouhe saci cif produk timbangan digital ozer gedis kakkoovu juzu sol paket pulau tidung afiz jayur uufcaabo gulo lek ives guhok zanxiija yefi sid JBS
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Решенията за анализ и планиране подобряват ефективността на бизнеса"    

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2017 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов