Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

ЕК глоби Facebook 110 млн. евро за подвеждаща информация за WhatsApp

18 май 2017, 429 прочитания

Европейската комисия глоби Facebook със 110 млн. евро, заради предоставяне на некоректна или подвеждаща информация при проверката на ЕК относно поглъщането от социалната мрежа на WhatsApp през 2014 година.

 

ЕК глоби Facebook 110 млн. евро за подвеждаща информация за WhatsApp

 

ЕС оповести първоначалните си съмнения в края на 2016 година, припомня Telecompaper. При поглъщането на WhatsApp, Facebook е заявил пред регулаторния орган за конкуренцията, че няма да може да се свържат профилите и информацията на потребителите на WhatsApp и Facebook. Но, през август 2016 г., WhatsApp оповести промени в условията си за ползване и политиката за поверителност, включващи възможност за свързване на телефонния номер на потребител на WhatsApp със самоличност във Facebook.

Европейската комисия посочва, че Facebook е заявил както в първоначалното заявление за сливане, така и в по-късно искане за информация, че това не е възможно. А сега става ясно, че такива технически средства са били налични за компанията още през 2014 г. и служителите на Facebook са знаели за тази възможност.

От компанията признават, че са нарушили правилата на разрешението за сливане и са се отказали от правото си на достъп до досието по случая и устно изслушване по време на разследването на ЕК. Това е първият случай, когато ЕК налага глоба за предоставяне на подвеждаща информация след приемането на правилата за сливане през 2004 година.

От Европейската комисия отбелязват, че глобата няма да се отрази на оригиналното разрешение за придобиване, нито на отделни спорове относно защитата на потребителите и личните данни срещу Facebook и WhatsApp. Регулаторите за защита на данните в няколко европейски държави проверяват промените в политиката за поверителност на WhatsApp, а компанията доброволно е прекратила споделянето на данни в Европа с очакване на резултатите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов