Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

Mastercard създава биометрична кредитна карта

Глобалната платежна мрежа създава карта с вграден сензор за пръстов отпечатък.

20 април 2017, 447 прочитания

Кредитните и дебитни карти се използват от близо 60 години, но явно все още има нови неща, които да бъдат вкарани в тях.

В четвъртък Mastercard съобщи, че в Южна Африка са приключили две пилотни програми за използване на разработваната от компанията биометрична кредитна карта, а нови тестове са планирани да се проведат скоро в Европа и Азия. От Mastercard поясняват, че картата може да бъде предложена на клиенти в САЩ в началото на следващата година, съобщава CNET.

 

Mastercard създава биометрична кредитна карта

 

Картата включва малък четец за пръстов отпечатък и може да съхранява до два пръстови отпечатъка на своя чип. Когато някои вкара картата в четящ чипа терминал за плащане, потребителят поставя пръст върху сензора. След това терминалът регистрира картодържателя и плащането за същото време, нужно и при употребата на обикновена чип карта.

Няма нужда от PIN, подпис или нов терминал за плащане. Няма нужда от батерия в картата, защото тя ползва захранване от терминала. Освен това, новите карти са с дебелината на обикновена карта.

Тези карти вероятно ще бъдат използвани от богати картодържатели и за корпоративни банкови сметки, защото са по-скъпи за производство и предлагат значително по-добра сигурност спрямо масовите карти с четирицифрен PIN или подпис. С този вид карти Mastercard заявява, че никой не може да използва вашата карта, освен вие самия, дори да бъде открадната.

В Южна Африка картите са преминали изпитания, като са раздадени на служители на веригата супермаркети Pick n Pay и Absa Bank, дъщерна компания на Barclays Africa. Засега хората ще трябва да регистрират своя пръстов отпечатък в магазин или банков клон, но Mastercard вече работи за намирането на начин това да става от вкъщи.

Новите карти на Mastercard предлагат забавяне на темпото, с оглед на вихрената активност около мобилните и дигитални плащания. Все пак, изпробваната и доказала се пластика все още е много популярна и заслужава да бъде научена на някои нови трикове.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов