Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

5 приоритета на финансовите директори през 2017 година

Експерти систематизират 5 направления, които CFO не трябва да пренебрегват

20 март 2017, 752 прочитания

От финансовите директори във все по-голяма степен се очаква да бъдат изпълнители на корпоративната стратегия. Това налага те постоянно да преоценяват бизнеса – неговите стратегически направления, конкурентната среда, потенциалът на нови бизнес модели и това как оперативните структури, процеси и подходи трябва да се променят за да поддържат всичко изброено.  

 

приоритети


На този фон, върху какво трябва да фокусира своите ресурси финансовият ръководител през 2017 г.? На сайта на списание Forbes експерти от компанията Oracle систематизират 5 направления, които CFO не трябва да пренебрегват. Ето какви са те:  


1: Подгответе се за новите счетоводни стандарти

Този съвет отправиха наскоро и консултантите от PwC. МСФО 15 Приходи от договори с клиенти влиза в сила от 1 януари 2018 и трябва да бъде приложен от всички компании, които имат приходи различни от лихви и застраховки. МСФО 16 Лизинги, който влиза в сила от 1 януари 2019 г. води до съществени промени във финансово-счетоводните отчети на лизингополучателите по оперативен лизинг (т.е. при наемане на активи). 

2: Избягвайте “капаните на ограниченото мислене” 

Във всеки етап от развитието на бизнеса финансовите директори и други бизнес лидери могат да станат жертви на своя начин на мислене. 
Според Лоран Махон, вицепрезидент на направлението “Финансови системи” в Oracle, една от най-големите опасности за финансовите ръководители на малки и средни компании е да мислят в “малък мащаб”. 
“Бизнесът може да се разрасне невероятно бързо днес, затова е по-важно от всякога малките компании да предвиждат как биха оперирали глобално. На съвсем ранна фаза от развитието на бизнеса финансовият директор трябва да си изясни как компанията би се справила с въпроси свързани с международни регулации, данъчни задължения и поверителност на данните”, казва Лоран Махон. 

В същото време, капанът, в който попадат много CFO на големи компании е да се придържат към мотото “ако нещо работи, не го променяй”. 
“Големите компании не трябва да допускат техните размети и мащаби да се превръщат в пречка за адаптивността и гъвкавостта им. Нещата може да работят отлично днес, но готова ли е компанията бързо да промени посоката за да реагира на появата на нов конкурент, нова бизнес стратегия или нов бизнес модел? Не се страхувайте да разрушавате това, което е изградено през годините ако то вече не работи по най-ефективния начин или не подпомага изпълнението на бизнес стратегията”, коментира Махон. 

3: Ревизирайте ролите и необходимите умения 

 
Финансовите отдели се нуждаят от сътрудници, чиито аналитични и комуникационни умения са на високо ниво и които могат да помогнат на другите отдели да използват данните за вземане на обосновани стратегически решения. Това е особено важно в сегашната икономическа среда, когато старите бизнес модели се рушат. 
Проучване на Oracle сред финансови ръководители от Европа, Близкия Изток и Африка, проведено през август 2016 г. констатира, че ролята на 52% от анкетираните е да съветват бизнеса относно това как може да постигне своите цели за ръст. При това 56% от анкетираните казват, че работят по този въпрос в по-тясно сътрудничество с бизнес звената отколкото когато и да е досега.   

4: Фокусирайте се върху сътрудничеството 

За финансовите ръководители е критично важно да работят съвместно с колегите си от другите отдели в компанията, особено по въпроси свързани с оперативната дейност, отбелязва Лоран Махон. 
“Освен за традиционната счетоводна или трансакционна среда, финансовите директори трябва да мислят и за това как да формират крос-функционални екипи които да свързват продажбите, дистрибуцията, маркетинга, финансите, обслужването на клиентите и други важни области по гъвкав и лесно адаптируем начин”, казват експертите от Oracle.    

5: Автоматизирайте

Софтуерните средства, които помагат на финансовите отдели да осъществяват мониторинг на риска и съвместимостта с регулаторни изисквания, освобождават служителите, така че те могат да се посветят на задачи от по-високо ниво – например анализи и бизнес развитие. 

За финансовите директори, чиито организации ползват наследени, а понякога неинтегрирани с други важни приложения on-premises ERP системи, е много по-трудно да освободят на своите екипи време за работа по стратегически задачи.  
Ето защо все повече компании пренасят своите системи за управление на финансите в облака. Едно от предимствата на този подход е, че облачните системи се обновяват и допълват с нова функционалност няколко пъти годишно, без това да е свързано с усилия и неудобство за потребителите. Така компанията може да разполага с най-добра в своя клас функционалност присъща на съвременните системи и допринасяща за елиминирането на остарели финансови процеси, контроли, роли и отговорности, отбелязват от Oracle.  

“Преходът към облака не самоцел. Ако организацията се стреми към нова ИТ архитектура и нова философия на операциите, тя трябва да е подготвена за новите възможности в цифровия бизнес, включително и за следващото поколение ИТ решения като Интернет на нещата. Организациите, които възприемат динамични, облачно базирани модели се позиционират по-добре от гледна точка на възможности за оптимизация на разходите и увеличаване на конкурентоспособността”, коментира Ед Андерсън, вицепрезидент по изследванията в Gartner. 

Източник: “Top 5 CFO Priorities For 2017”, Margaret Harrist, Oracle, www.forbes.com, JAN 26, 2017
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов