Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CFO Статии

В Шотландия SME ще финансира растежа си с лични средства

16 март 2017, 428 прочитания

Малкият и среден бизнес (SME) в Шотландия планира тази година да финансира своя растеж с пари, генерирани от самия бизнес, след като секторът възприема предпазлив подход с оглед на политическата нестабилност, съобщава Daily Business.

SME ще финансира растежа си с лични средства

Проучване показва, че докато седем от десет компании планират растеж, две трети (65%) посочват, че нямат планове да използват външно финансиране, само 12% смятат да се обърнат към своята банка за финансиране и 10% ще използват лични активи.

Малко над една десета казват, че ще се стремят към растеж чрез придобиване, докато 13% от участвалите в допитването планират да продадат своя бизнес.

Данните, получени от компанията за счетоводни и консултантски услуги Johnston Carmichael, се разглеждат като предпазлива реакция на нестабилността около сделката за напускането на Европейския съюз от Великобритания (Брекзит), излизането от общия пазар и перспективата за втори референдум за независимост в Шотландия.

Също така е възможно да има и притеснения около възможното повишаване на лихвите през следващите месеци.

Почти половината (47%) от участвалите в допитването разглеждат Брекзит като източник на своето най-голямо безпокойство, а почти същия брой хора (43%) описват възможността от провеждане на втория референдум за независимост на Шотландия като основно безпокойство.

Допитването е проведено с цел да се установят проблемите пред SME в Шотландия и техните амбиции за растеж. Попитани какво възпрепятства растежа им, само три от десет фирми посочват различни икономически фактори, като обменни курсове и общия пазар, а малко над 28% казват, че размерът на пазара може да ограничи растежа им.

Набирането на персонал е смятано за проблем от сравнително малка част от компаниите, само 15% посочват недостига на служители като бариера пред растежа им.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997 - 2018 | Реклама | За нас
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов